10 271 feltételezett mellékhatást regisztráltak eddig a vakcinák beadása után, a nagy részük nem volt súlyos

2022. január 14. - 11:40 | Belföld

Szerdáig (január 12.) 10 271feltételezett mellékhatást regisztrált a koronavírus elleni védőoltás beadása után az Állami Gyógyszerellenőrzési Ügynökség (ŠÚKL). Az összes mellékhatás közül 1421-et minősítettek súlyosnak – tájékoztatott honlapján az ügynökség.

10 271 feltételezett mellékhatást regisztráltak eddig a vakcinák beadása után, a nagy részük nem volt súlyos
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A Pfizer/BioNTech vakcinájával kapcsolatban 829 súlyos mellékhatásról érkezett jelentés, köztük három halálesetről. A súlyos mellékhatások között szerepelt a vérnyomás tartós emelkedése, főként a magas vérnyomásban szenvedő betegeknél, ájulásközeli állapot, ájulás, de jelentettek például hirtelen szélütést, szívinfarktust, ízületi gyulladást, szívburokgyulladást, hipertóniás állapotot halláskárosodást, epilepsziás rohamot, polineuropátiát vagy hyperpyrexiát is.

A Moderna vakcinával kapcsolatban 158 súlyos mellékhatást jelentettek, köztük egy haláleset. A feltételezett súlyos mellékhatások között volt például átmeneti bénulás, tartós vérnyomás-emelkedés, trombózis, ájulás, eszméletvesztés, tüdőembólia és hirtelen szélütés.

Az AstraZeneca oltóanyagának beadása után 360 súlyos mellékhatásáról, köztük három halálesetről számoltak be. A leggyakoribb a rövid távú eszméletvesztés, az ájulás, a trombózis, az arcidegbénulás, az epilepsziás roham, a tüdőembólia, a sztrók, a szívinfarktus és a hipertóniás roham volt.

A Johnson&Johnson vakcinával kapcsolatban 54 mellékhatást jelentettek, köztük eszméletvesztést, ájulást, hallucinációt és hyperpyrexiát.

A nem regisztrált Szputnyik V vakcinával kapcsolatban öt súlyos mellékhatástól érkezett jelentés: az érintettek tartós vérnyomás-emelkedésről és flebotrombózisról számoltak be.

Mostanáig összesen hét olyan halálesetet regisztráltak, amely összefüggésben áll a védőoltással, ebből négy lehetséges, három pedig valószínűsíthető. A többi esetben kizárták az összefüggést.


(TASR)