10-35 milliméternyi csapadék esett az elmúlt 24 órában az ország nyugati részén

2021. szeptember 17. - 18:10 | Régió

0-35 milliméter csapadék esett az ország nyugati részén az elmúlt 24 órában. Helyenként még ennél is több csapadékot regisztráltak a meteorológusok.

10-35 milliméternyi csapadék esett az elmúlt 24 órában az ország nyugati részén
-illusztráció- (Fotó: TASR)

A Zsitva (Žitava) mentén és Pozsony megye keleti részén még ennél is több, helyenként 65 milliméter csapadék esett. Erdőhát (Záhorie) térségében mindössze öt és 12 milliméter közötti csapadék esett - tájékoztatott a közösségi hálón a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ). Az SHMÚ másodfokú figyelmeztetést adott ki az eső miatt.

A sok eső miatt megemelkedett néhány folyó vízszintje, a fővárosban elöntött a víz néhány aluljárót.

A meteorológiai előrejelzés szerint nyugat felől fokozatosan Kelet-Szlovákia felé vonulnak el az esőfelhők. Az elkövetkező órákban tartós, helyenként heves esőzésekre kell számítani az ország keleti részén. A meteorológusok a vízfolyások felső szakaszain a vízszint csökkenésére számítanak, az alacsonyabb szakaszokon, például a Dunán (Dunaj), a Morván (Morava), illetve a közép- és kelet-szlovákiai folyókon a vízszint emelkedése várható.

Az SHMÚ elsőfokú figyelmeztetést adott ki az eső miatt a Breznóbányai (Brezno), a Rimaszombati (Rimavská Sobota), a Rozsnyói, a Nagyrőcei (Revúca), a Poprádi és a Késmárki (Kežmarok) járásra. A déli járásokban 17, az északi járásokban 20 óráig érvényes a figyelmeztetés.

Árvízvédelmi figyelmeztetés van érvényben az Aranyosmaróti (Zlaté Moravce), a Poprádi, a Késmárki, az Ólublói (Stará Ľubovňa), az Iglói (Spišská Nové Ves), a Gölnicbányai (Gelnica), a Lőcsei és a Kassai járásban.

TASR

Címkék: esőzés