10-ből 6 szlovákiai szerint az oltottaknak előnyöket kellene élvezniük az oltatlanokkal szemben

2021. november 26. - 09:02 | Belföld

Az AKO ügnökség végzett közvélemény-kutatást a Joj TV Na hrane c. műsra megrendelésére, ebből derült ki, hogy az emberek többsége amellett áll, hogy az oltottak előnyöket élvezzenek az oltatlanokkal szemben.

10-ből 6 szlovákiai szerint az oltottaknak előnyöket kellene élvezniük az oltatlanokkal szemben
Illusztráció (Fotó: TASR)

A felmérésen résztvevők megoszlása alapján 35,9% mindenképpen előnyökben részesítené az oltottakat, további 22,5% pedig szintén inkább emellett foglal állást. A két lehetőséget együttesen tehát 58,4% választotta.

25,7% gondolja úgy, hogy semmiképp sem kapjanak előnyt az oltottak, további 12 százalék pedig finomabban, de ugyanezen az állásponton van. Ők összesen a válaszadók 37,7%-át teszik ki. A fennmaradó négy százalék ne tudott válaszolni.

A felmérésből kiderül, hogy a korral növekszik azok aránya, akik egyetértenek az oltottak számára biztosítandó előnyökkel. A 18 és 33 év köztiek körében ez még csupán 51%, a 66 éveseknél idősebbek között viszont már 67%.

Az előnyök melletti állásfoglalás ugyancsak növekszik az iskolai végzettség magasságával, tehát minél magasabb iskolai végzettsége van az embernek, annál inkább egyetért vele. Ugyanakkor mindegyik csoportban meghaladta ez az arány az 55%-ot.

Az oltottak előnyben részesítésének legnagyobb arányban Pozsony (70%) és Besztercebánya (67%) megyében vannak pártolói, a legkevesebben pedig Trencsén (51%), Kassa (53%) és Zsolna megyében (54%).

A pártszimpátiát tekintve a legkisebb arányban azok állnak az oltottak számára járó előnyök mellé, akik a Republikára (20%) vagy a Smerre (37%) szavaznának. Az egyik párttal sem szimpatizálók körében ez az arány 44%-os, minden további párt esetében viszont már meghaladja az 50%-ot:

  • Hlas-SD - 56%
  • Sme rodina - 64%
  • Szövetség - 65%
  • KDH - 70%
  • OĽaNO / SaS - 86%
  • PS - 89%

(Denník N)