10 euróval nyerte el a Smer-közeli cég az új katonai gépek hangárjának projektjét

Tíz euróval tett jobb ajánlatot egy másik cégnél, fennáll a gyanúja, hogy összejátszhattak - írja a SME.

10 euróval nyerte el a Smer-közeli cég az új katonai gépek hangárjának projektjét
Fotó: TASR

Az új Spartan típusú szállító repülőgépen már a kuchyňai katonai reptéren tartózkodnak, de nem férnek be a hangárba. A minisztérium már egy évvel ezelőtt kiírta a pályázatot az új hangár kialakításának projektjére, amit a pályázatot elnyerő cégnek októberben kellett volna benyújtania.

Akkor már megérkezett az első Spartan gép Kuchyňába. A honvédelmi minisztérium nem adott rá magyarázatot, miért csúszik ennyit a tender. Decemberben az aktuality.sk érdeklődésére csa annyit közöltek válaszul, hogy míg nem készül el az új hangár, a gépeket Trencsénben tartják karban.

A gép farokmagassága 9,64 méter, ehhez kell igazítani az épületet, de elképzelhető, hogy a talapzata sem felel meg a szállítógép súlyának.

Tavaly augusztusban a minisztérium emellett pályázatot írt ki a hangárt és a kifutópályát összekötő út rekonstruálására is, de még az sem ért véget, mivel a tendert elnyerő Proka Projekt társaság visszavonta 25 ezer eurós ajánlatát. E hónapban írták ki az újabb pályázatot.

Az új hangárra kiírt pályázatot a nyitrai oligarcha, Miroslav Bödör cége, a Bonul nyerte el. Ő jó kapcsolatokat ápol a Smer vezetésével, Robert Fico például a cég egyik eseményén még beszédet is mondott. A vállalat a Fico-kormányok alatt gazdagodott meg, több kétes hátterű tender is fűződik a nevéhez. Tibor Gašpar országos rendőrkapitány feleségén keresztül kötődik a Bödör családhoz.

A tenderre a Bonulon kívül két további cég jelentkezett be. Az egyik a pozsonyi Dopravprojekt, amely korábban már több sztrádaszakaszhoz, illetve az oroszvári kastély felújításához készített projektet, és most 100 800 eurós ajánlatot tett.

A másik egy bizonyos Unitec Holding, amelyet összefüggésbe hoztak a Bödör-féle Bonullal már korábban is. Felmerült a gyanúja, hogy összejátszottak például az Általános Egészségbiztosító 2015-ös, munkahelymegóvó tenderénél is, melynek értéke 1,6 millió euró volt. Az Unitec akkor a BMN Security nevű céggel indult konzorciumban. Utóbbi cégről annyit érdemes tudni, hogy így hívták korábban a Bonult, és a céget a múltban Bödör lánya, Miriam Gombíková birtokolta. A konzorcium ajánlata ugyanolyan matematikai hibát tartalmazott, mint a Bonulé, utóbbi viszont végül 2500 euróval jobb árat ajánlott.

A mostani tenderen hasonló eset áll fenn. A Bonul először a második helyen volt, de mikor elektronikus aukcióra került sor, 10 euróval a másik cég alá ment. 99 490 eurót ajánlott a Bonul, 99 500-at az Unitec Holding.

(SME)