10 év után sincs lezárva a vereknyei bárban brutálisan meggyilkolt exrendőr ügye

2019. november 11. - 11:40 | Régió

Miután az ügyben a Pozsonyi I. Járásbíróságon két alkalommal is ítéletet hirdető Stanislav Dutko bíró nyugdíjba vonult, a kerületi bíróság új bíróhoz rendelte ki az ügyet. A KB egyébként két alkalommal is megszüntette Dutko ítéletét eljárásbeli hibára hivatkozva.

10 év után sincs lezárva a vereknyei bárban brutálisan meggyilkolt exrendőr ügye
A vereknyei gyilkosság helyszíne (Fotó: Nový Čas)

Stanislav Dutko neve ismerős lehet onnan, hogy több vitatott ügye is volt, melyek során gyilkosok futamodhattak meg az igazságszolgáltatás elől. Az egyik ilyen Karol Mellóé, akit szabadon kellett engedni a Dutko által elkövetett hiba miatt, az egyik legismertebb szlovák alvilági figura pedig Belizébe szökött.

A bíró idén februárban vonult nyugdíjba, röviddel azután, hogy egy fegyelmi eljárás során a bírói funkcióval összeegyeztethetetlen fegyelmi vétségben találták bűnösnek. Ezáltal tulajdonképpen anélkül is kivetkőztették volna a talárjából, hogy ő nyugdíjba vonul. Az ügy, ami betett neki, egy, a barátnőjét meggyilkoló holland férfi vizsgálati fogsága meghosszabbítása elleni kérelmét elmulasztotta benyújtani a bíróságra, így a férfit szabadon kellett engedni.

Vladimír K. exrendőr ügye is már 2009-től húzódik, miközben Dutko a Pozsonyi I. Járásbíróságon már kétszer is ítéletet mondott, ám az általa elkövetett hibák miatt a kerületi bíróság mindkét alkalommal eltörölte a döntését és újratárgyalást rendelt el.

Legutóbb 2016 októberében született első fokú ítélet, akkor a gyanúsított Matej H.-t a bíró 15 év börtönbüntetésre ítélte, 2017 novemberében viszont ezt megszüntették. Dutko nyugdíjba vonulása után a kerületi bíróság idén májusban rendelt ki új bírót. Pavol Adamčiak szóvivő szerint a leterheltsége miatt az ügyirat áttanulmányozását követően valószínűleg a jövő év folyamán hirdetheti ki a tárgyalás időpontját.

2009 karácsonyán az exrendőr Vladimír K. és családja Ausztráliából jöttek haza, hogy bemutassák három hónapos kislányukat a szüleiknek. Vladimír december 26-án elment a pozsonyi, vereknyei Hugo nevű bárba, melynek toalettjében találták meg holtan. A mellkasán és a hasán szúrt sebek voltak.

A gyanúsított, Matej H. a gyilkosság után külföldre utazott, és csaknem egy évig sikerült kibújnia az eljárás alól. Miután hazatért Olaszországból, egy ügyvéddel érkezett a rendőrségre, és azt állította, hogy az ellene benyújtott elfogató parancsról, sem az eljárásról nem tudott.

(TASR)