10 éve történt a gyalázatos dunaszerdahelyi szurkolóverés

2018. november 1. - 15:17 | Régió

Pontosan 10 évvel ezelőtt, 2008. november 1-jén, Dunaszerdahelyen játszódott le a szlovákiai futballtörténelem lebrutálisabb rangadója.

10 éve történt a gyalázatos dunaszerdahelyi szurkolóverés
A fotóra kattintva KÉPGALÉRIA nyílik! (Fotók: SITA)

A 0:4-re végződött DAC-Slovan összecsapás 15. percében a rendőrség rohamosztagai lerohanták a hazai szurkolók szektorát, ahol válogatás nélkül, gumibottal és viperával ütötték a nézőket. A rendfenntartó erők célja vélhetően a szektor kiürítése lett volna, ám ez nem történt meg, a stadion hátsó kapui zárva maradtak. A rendőri brutalitás csupán akkor maradt abba, amikor a rohamrendőrök tudatosították, hogy a kegyetlen ütlegelésből kifolyólag többen súlyos sérüléseket szereztek, és magatehetetlenül hevernek a szektorban és a két lelátó közti apró területen.

Az incidens legsúlyosabb sebesültje, egy Somorja környéki fiatalember volt, akit életveszélyes állapotban, mentőhelikopterrel szállítottak kórházba. A férfi többek között állkapocs- és nyaktörést, valamint csigolyaficamot szenvedett, gyógykezelése éveket vett igénybe, és azóta is tartós halláskárosodással él együtt.

Tíz évvel ezelőtti felvételünk a DAC-stadionból:

A szlovák rendőrség, illetve a kormány soha nem adott magyarázatot a rendőri brutalitásra. Az akkori belügyminiszter, Róbert Kaliňák szurkolói provokációra és egy ezt tanúsító videófelvételre hivatkozott, ám ezt soha nem mutatták be, később pedig az is kiderült, hogy ilyen felvétel soha nem is létezett.

(para)