10 ezer eurót kap restaurálásra a gellei templom

Az egyházgellei Szent Péter és Pál-templom 10 ezer eurós támogatást kap a kulturális minisztérium Újítsuk fel otthonunkat (Obnovme si svoj dom) megnevezésű programja keretén belül.

10 ezer eurót kap restaurálásra a gellei templom
Fotó: Mapio.net

Jankó Gábor helyi plébános a TASR hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy az összeget a templom teljes belső terének restaurálására kapták. Ennek költségvetése 17 800 euró, melyből 6 800-at saját forrásból állnak, 1000 eurós támogatást pedig a település nyújtott a plébániának.

Az egyházgellei plébániatemplom az egyike annak a kilencnek a Dunaszerdahelyi és a Galántai járásból, melyek támogatáshoz jutottak a program keretén belül. További támogatásban részesült a csallóközcsütörtöki, szentmihályfai, somorjai, bacsfai, diószegi, jókai és az alsószerdahelyi templom.

A gótikus szentély restaurálása magába foglalja a 13-14. századból származó falfestmények, a boltozatok, falak felújítását. Ez ügyben már lefolytatták a közbeszerzési eljárást, a kiválasztott cég pedig a restaurálásokkal foglalkozó Abot Art, s. r. o. lett. A társaság vezetője Ján Sikoriak, aki egyúttal a pozsonyi Képzőművészeti Egyetem (VŠVU) falfestmények restaurálásával foglalkozó műhelyt is vezeti.

A felújítás következő szakasza a presbitérium helyiségeit érinti, emellett Jankó plébános még az idei évben tervezi a 20. század 30-as éveiből származó vitrázsok restaurálását is, Ladislav Čerba restaurátor közreműködésével. Ennek költségvetése 7 560 euró, amit adományokból finanszíroznak.

(TASR)