10 ezer szlovákiai elítélt is szavazhat, de legutóbb ez alig valakit izgatott

Több mint 10 000 fogvatartott szavazhat az európai parlamenti választáson, szombaton. 17 büntetés-végrehajtási intézetbe és a trencséni börtönkórházba visznek mozgóurnát a választási bizottságok tagjai.

10 ezer szlovákiai elítélt is szavazhat, de legutóbb ez alig valakit izgatott
Az elnökválasztáson többen voltak (Fotó: TASR-archív)

A szlovákiai börtönökben jelenleg 10 528 fogvatartott van. „Közülük 64 fiatalkorú, ők nem szavazhatnak a szombati választáson" - mondta a TASR-nek Katarína Nováková, az Igazságügyi Rendészet és a Büntetés-végrehajtási Alkalmazotti Kar (ZVJS) kommunikációs osztályának vezetője.

Az előző EP-választásokon nagyon alacsony volt a részvétel a fogvatartottak körében. 2014. május végén például mindössze 2,06 százalékuk élt szavazati jogával – derül ki a ZVJS statisztikáiból.

„A alacsony részvétel valószínűleg annak tudható be, hogy a fogvatartottak nem tudatosítják, hogy az EP-képviselet fontos a büntetés-végrehajtás szabályozásának szempontjából is. A köztársasági elnök megválasztása, aki kegyelmet adhat, amnesztiát rendelhet el, több elítéltet érdekel” – tette hozzá Nováková.

Az EP-választáson élhet szavazati jogával az a vádlott vagy elítélt személy, aki Szlovákia vagy más EU-tagállam állampolgára, Szlovákiában van állandó lakóhelye, és a választás napjáig betölti 18. életévét, ugyanakkor nem tiltották el a közügyektől, valamint nincs olyan fertőző betegsége, ami miatt karanténban van.

Az a fogvatartott is szavazhat, aki más uniós tagállam polgára, de Szlovákiában van állandó lakhelye” - mondta Nováková. Hozzátette az a 18. életévét betöltött, az ország területén fogva tartott szlovák állampolgár is élhet szavazati jogával, akinek nincs állandó lakhelye Szlovákiában, sem egy másik tagállamban.

(TASR)