10 millió antigéntesztet vásárol, 2 millió AstaZeneca vakcinát pedig elajándékoz Szlovákia

2021. október 7. - 14:04 | Belföld

Uniós közbeszerzés keretében Szlovákia 10 millió antigéntesztet vásárol. Ezt a kormány csütörtöki ülésén hagyták jóvá, akárcsak azt, hogy több mint 2 millió adag AstraZeneca vakcinát ajándékozunk más országoknak a COVAX kezdeményezés keretén belül.

10 millió antigéntesztet vásárol, 2 millió AstaZeneca vakcinát pedig elajándékoz Szlovákia
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Az antigéntesztek megvásárlásáról szóló szerződést az egészségügyi miniszter írja alá, a pénzügyminisztérium pedig biztosítja a vásárláshoz szükséges összeg felszabadítását.

Az egészségügyi tárca közölte, mivel továbbra is jelen van a járvány, elengedhetetlen, hogy kellő mennyiségű antigéntesztet biztosítsanak, ez ugyanis a járvány elleni küzdelem egyik formája.

A 10 millió antigéntesztből 1,2 milliót szánnak a munka-, család- és szociális ügyi minisztériumnak, 4,8 milliót az oktatásügyi tárcának, 1,8 milliót a gazdaságügyi minisztériumnak, 3,2 milliót pedig az egészségügyi tárcának.

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter csütörtökön elmondta, továbbra is biztosítják a teszteket az iskoláknak, a tesztpontoknak, a kórházaknak, a szociális otthonoknak, valamint a vállalatoknak is, amennyiben igényt tartanak rá.

A kormányülésen arról is megegyeztek, hogy Szlovákia a COVAX kezdeményezés keretén belül 2 071 030 adag AstraZeneca vakcinát ajándékoz más országoknak. A vakcinák értéke 3,7 millió euró.

A lejárati dátum miatt eddig 770 ezer AstraZeneca vakcinát ajándékoztunk Ukrajnának, Montenegrónak, Vietnamnak, Tajvannak, Ruandának és Kenyának.

Az elajándékozásra szánt vakcinák nem Szlovákiában vannak, hanem a gyártónál, ezért a szállítást sem Szlovákiának kell biztosítania.


(TASR/para)