10 millió euróból gazdálkodhat idén Nagymegyer – mi fér ebbe bele?

2023. január 27. - 07:00 | Régió

A képviselő-testület szűk egy hónapig költségvetési provizóriummal működött, szerdán azonban jóváhagyták az idei háztartást, noha vannak benne bizonytalan részek, egyrészt az energiaárakból és az inflációból kifolyólag, másrészt a tervezett beruházások egy része is.

10 millió euróból gazdálkodhat idén Nagymegyer – mi fér ebbe bele?
Soóky Marián - Fotók: Cséfalvay Á. András-archívum

„A legfontosabb dokumentum, amelyről szavaz a testület. A költségvetés szabja meg a kereteket, melyek között az önkormányzat mozoghat. Turbulens időszakot élünk úgy az energiaárak, az infláció és a háború miatt, mint az országos politikát tekintve. Nem tudjuk, milyen kormányunk van és meddig lesz. Ez mind kihatott arra, hogyan is sikerült összeállítani az idei költségvetést”

– vezette fel a témát Soóky Marián polgármester.

Varga Albin, a testület pénzügyi bizottságának elnöke emlékeztetett, hogy többszöri nekifutásra sikerült egy kiegyensúlyozott költségvetést összerakni, ugyanakkor a dotációs tőkekiadásokat, tehát beruházásokat nemcsak a pénzhiány, hanem az eddigi kezelésük elhanyagolása, az engedélyeztetési folyamatuk során elkövetett hibák is veszélybe sodorják.

Pongrácz Kálmán ezt kiegészítette azzal, hogy a beruházásokra előirányzott 900 ezer eurós összegből mindössze 290 ezret tesz ki a város önrésze, míg a többi projektekhez kapcsolódik. „Ezek olyan állapotban vannak, hogy nem biztos, hogy megvalósulhatnak, ugyanis a közbeszerzéstől az építkezési engedélyekig bezárólag gondok akadtak. A hivatal mindenesetre most mindent megtesz, hogy ezeket megoldja” – figyelmeztetett.

Pongrácz Kálmán

Soóky Marián később a Facebook-oldalán is kifejtette, mely beruházásokról van szó.

„A járdaépítést célzó, ún. „MRK-s” projekt még 2019-ben került jóváhagyásra. A november végi állapota gyakorlatilag a semmi volt. A helyi építészeti hivatal 2021-ben hibásan kiadott építkezési engedélyét a kerületi szakhatóságon megóvták és törölték. Ez oda vezetett, hogy a támogatás és vele a projekt is végveszélybe került” – fejtette ki.

A megvalósítására már kevés az idő, tárgyalnak viszont az illetékes minisztériummal, hogy ne essenek el a dotációtól.

„Hasonló a helyzet a helyi lakáskezelő vállalat távhővezeték-cseréjét célzó projektjével. A 2017 óta húzódó projektet a már elnyert támogatás miatt nem engedhetjük harc nélkül veszni. A fokozódó energiaválság miatt még sürgetőbbé vált, hogy az elöregedett, nagy energiaveszteséget jelentő vezetékeket minél hamarabb újakra cseréljük”

– folytatta. Erről a projektről korábban bővebben is írtunk.

A harmadik projekt, amely veszélybe került, a hivatali épületek hőszigetelését foglalja magába. „Az időhúzás ára kb. 20 százalékos többletköltség, ami a lefolytatott közbeszerzési ár, és a nyertes cég jelenlegi árajánlata közt van” – húzta alá Soóky.

Lássuk, miből tevődik össze a költségvetés:

 • A városi költségvetésen kívüli tételek között szerepel az iskolákra fordított összeg. A Bartók Béla Alapiskola folyó kiadásai 1,71 millió eurót tehetnek ki idén, míg a J. A. Komenský Alapiskola esetében ez az összeg 7,74 millió. Ezek az összegek kb. 220, illetve 140 ezer euróval nőnek a tavalyihoz képest.
 • Az óvodák fenntartása a városi költségvetésen belül 1,08 millió eurót (ez 107 ezerrel magasabb a tavalyinál), a művészeti alapiskoláé 470 ezer, az iskolai étkezdéké 274, a szabadidőközponté pedig 54 ezer eurót tesz ki tesz ki.
 • További jelentős tétel a szemételhordás és -elhelyezés, mely összesen 543 ezer euróba kerül.
 • Sportra 52 ezret tervez költeni idén Nagymegyer, ami a nagymegyeri és izsapi sportpálya fenntartását foglalja magába, kultúrára pedig 255 ezret, melyből 231 ezret visz el a művelődési központ, 11 ezret pedig a Szent István-napok. A kultúrára szánt pénzt egyébként jelentősen megnyirbálták 93 ezerrel kevesebb 2022-höz képest. Ez a Szent István-napokon (-26 ezer), a nyári kulturális programokon (-50 ezer) és az egyéb kulturális tevékenység (-33 ezer) támogatásán is meg fog látszani.
 • Kevesebb pénzt terveznek idén fordítani a zöldövezetek és a közterületek karbantartására, a tavalyi 483 ezer helyett 405 ezret, ami magába foglalja a közvilágításra szánt 150 ezres tételt is.
 • A város által nyújtott szociális szolgáltatások a tervezet szerint 791 ezer eurót tehetnek ki idén, melynek csaknem felét, 378 ezer eurót a gondozók jelentenek. További tétel ezen belül a nyugdíjasok étkeztetése, amely 65 ezer eurót, a nyugdíjasklub működtetése 20 ezret, az anyagi szükséghelyzetben lévőknek nyújtott segítség 72 ezret, a rendelőintézet fenntartása 83 ezret, az iszapi közösségi központé pedig 109 ezret vesz igénybe.
 • A kiadásokkal szemben a város bevételei közül a legnagyobb tétel a jövedelemadó adott részarányának állami visszatérítése. Ez a 10,2 milliós teljes bevételből idén 3,91 milliót tesz ki, ami ugyan 165 ezerrel magasabb, mint a 2022-es összeg, de a kormány által jelentősen megemelt adóbónusz Nagymegyer esetében is százezres nagyságrendű kiesést jelent.
 • Az ingatlanadóból 630 ezer euró (+50 ezer 2022-höz képest), a megemelt szemétdíjból pedig közel 550 ezer euró (+ 250 ezer) folyhat be idén a városi költségvetésbe. Az idegenforgalomnak köszönhetően a város számol emellett 280 ezer eurónyi szállásadói illetékkel. Épületek, ingatlanok bérléséből 537 ezer (+62 ezer) euróra tehetnek szert.
 • A különböző állami transzferek, tehát az átruházott hatáskörök keretén belül az alapiskolák működtetésére 2,01 millió, a gondozószolgálatra összesen 370 ezer, közösségi központra 60 ezer, szociális terepmunkásokra pedig kb. 53 ezer eurót kap a város.
 • Mindezt, és még persze számos további kisebb tételt is figyelembe véve a költségvetés 10,217 millió eurós bevétellel és kiadással számol. 9,1 milliót tesznek ki a folyó bevételek, 6,49 milliót pedig a folyó kiadások. Az alapiskolák esetében ezt külön számolja el a költségvetés, itt 212 ezres folyó bevételről és 2,51 millió euró folyó kiadásról beszélhetünk.
 • A folyó költségvetés mérlege ezáltal közel 300 ezer euró, ami ellensúlyozza a 170 ezres hiányt a tőkeköltségvetésben, illetve további 128 ezres mínuszt a pénzügyi műveletek terén.
 • Hosszú távú banki hitelek törlesztésére idén 210 ezer eurót szánnak, további 75 ezer megy az Állami Lakásfejlesztési Alapba. A tartalékalapból egyelőre 150 ezer euró beemelésével számolnak.

(SzT)