10 millió euróból valósulhat meg a hodosi és a nagyabonyi csatornázás

2019. december 10. - 13:09 | Régió

10,7 millió euró vissza nem térítendő támogatást nyújt a környezetvédelmi minisztérium a Hodos és Nagyabony községeket tömörítő konzorciumnak a két település csatornahálózatának kiépítésére.

10 millió euróból valósulhat meg a hodosi és a nagyabonyi csatornázás
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

A Dunaszerdahely közvetlen közelében fekvő Hodos és Nagyabony is azok közé a falvak közé tartozik, amelyek lakossága az elmúlt években, évtizedben ugrásszerűen, mintegy 300-400 fővel megnőtt. Hodos hozzávetőlegesen 1700, Nagyabony 1600 lakossal rendelkezik ma.

„Sok éves munka van benne, és most tudtunk pontot tenni ennek a végére. Ez egyrészt a környezetünket érinti, másodsorban pedig a lakosok komfortérzetét növeli” – érvelt a sikeres kanalizációs projekt kapcsán Balódi László hodosi polgármester.

A támogatás teljes összege 10,7 millió euró, ebből építik meg a mintegy 23,5 kilométeres csatornahálózatot. Balódi elmondta, hogy mivel a versenypályázat már lefolyt a kivitelezőt illetően, mostantól csak az időjárás kérdése, hogy mikor kezdődhetnek el a munkálatok.

„Mivel a lakosokat ez foglalkoztatja leginkább, leültünk a kivitelezővel, és megtudtuk tőle, hogy ez nagyjából egyéves munka. Tehát ha az év elején sikerülne elkezdeni, akkor a következő karácsonyra át lehetne adni a hálózatot. Ebből kifolyólag a lakosok türelmét is szeretném kérni, mivel ugyan a végső cél a komfortosabb szennyvízrendszer, addig viszont el kell tűrni az útlezárásokat, korlátozásokat, sáros utakat” – figyelmeztetett.

Balódi László

A csatornahálózatra való rácsatlakozás individuális – a kanalizációt az egyes házak kapujáig tudják elhúzni, onnantól viszont a polgár dönti el, hogy rácsatlakozik-e. Kérdésünkre, hogy vannak-e információik arról, milyen arányban terveznek rácsatlakozni a lakosok, Balódi úgy válaszolt, hogy felméréssel ugyan nem rendelkeznek, de szerinte az a fontos, hogy a kanalizációt lefektessék, utána már lehet tárgyalni a lakosokkal.

„Talán tapasztalatból azt tudjuk mondani, hogy akadhatnak valakikkel problémák, de bízom abban, hogy azt a százalékot, amit az EU megkövetel a hálózat kiépítésétől számított két éven belül, tartani tudjuk. Akik elsőre ódzkodnak is a rácsatlakozástól, idővel szerintem mégis megteszik majd, mert a saját helyzetüket könnyítik meg ezáltal. Macerás ugyanis havi vagy heti szinten figyelni, hogy áll az emésztőgödör, aztán azt valakivel valahova el kell szállíttatni” – szögezte le.

Hogy mennyibe kerülhet majd a rácsatlakozás, az függ attól, milyen messzire kell behúzni a vezetéket a lakos telkére. A szennyvízelvezetés viszont Balódi véleménye szerint nem lesz drágább. „Ha az átlagos szlovák napi vízfogyasztással számolunk, ami naponta egyénenként 120 liter, valamint azzal, hogy Dunaszerdahelyen pillanatnyilag 95-100 cent köbméterenként a szennyvízelszállítás, akkor talán mindenki ki tudja számolni magának az alapján, hogy mennyi köbmétert szállítanak el tőle ma. Hodosi és abonyi körülményekre átszámolva nem hinném, hogy drágább lesz, a komfortérzet viszont jóval nagyobb” – fogalmazott Balódi.

(SzT)