10%-ra csökken a vendéglátóhelyeken az áfa, segítenek az önkormányzatokon is - jelentette be Matovič

2022. december 2. - 16:54 | Belföld

A kormánykoalíciós pártok megegyezése alapján nemcsak a sportlétesítmények számára, hanem ideiglenesen a gasztroszektorban is 10%-ra csökken az áfa a jelenlegi 20%-ról – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter. Hozzátette, ha a lépésnek köszönhetően jelentősen emelkedne az ágazatban a bevételek elszámolása, tartósan alacsonyabb maradhat az áfa

10%-ra csökken a vendéglátóhelyeken az áfa, segítenek az önkormányzatokon is - jelentette be Matovič
Illusztráció - Cséfalvay Á. András (archívum)

A terv szerint 2023 márciusáig lesz érvényben az áfacsökkentés, az áfatörvény módosításáról kedden szavazhat a parlament. Az áfacsökkentés vonatkozik a sífelvonókra, a fedett és szabadtéri sportlétesítményekre, a fürdőkre, a gasztroszektorra és az étkeztetésre.

„Remélem, hogy ez a lépés nemcsak a vállalkozóknak, hanem a fizetővendégeknek is segít” – jelentette ki Matovič. Hozzátette, hogy a vendéglátásban két hónappal meghosszabbíthatják a határidőt, ha jelentősen emelkedik a bevételek elszámolása. Szerinte a vendéglátósok csak a forgalmuk 35%-át ismerik be.

Juraj Šeliga (Za ľudí) elmondta, a módosításba mind a három kormánypárt beleegyezett. „Nehéz politikai vita volt” – tette hozzá. Szerinte a döntéssel mindenki nyer, aki beült egy étterembe.

Matovič azt is bejelentette, kompenzálják az önkormányzatok adóbónusz-emelés miatti bevételkieséseit, 100 millió eurót kapnak a jogi személyek által befizetett adóból.

Emellett 200 millió eurót kapnak az önkormányzatok a növekvő energiaárak kompenzálására. Hozzátette, addig fogja segíteni ily módon a kormány az önkormányzatokat, amíg elfogy az árplafon bevezetésére szánt 200 millió eurós támogatási csomag.

(TASR)