100-300 euróval nőhet a parlamenti képviselők bére

A májusi parlamenti ülésszak során dönthetnek erről. Jelenleg második olvasatban van a parlamenti képviselők és egyéb közjogi méltóságok fizetéséről szóló törvény módosítása, a pontos formája azonban még nem ismert.

100-300 euróval nőhet a parlamenti képviselők bére
Fotó: TASR

Debnár Klára, a Híd párt szóvivője nem árult el részleteket a törvénymódosító javaslatról, csak annyit közölt, hogy nem rekedt meg annak tárgyalása, májusban folytatódik a vitája.

A képviselők még karácsony előtt egyeztek meg arról, hogy rendszer szintű változást szeretnének e téren, és nem minden évben befagyasztani a béreket.

Néhány héttel ezelőtt a koalíciós vezetők arról egyeztek meg, hogy a közjogi méltóságok bére nem a mindenkori nemzetgazdasági átlagbértől függ majd, hanem az ún. mediántól, tehát a középértéktől. Ez lefordítva azt jelenti, hogy ha sokan keresnek nagyon keveset, és nagyon kevesen nagyon sokat, akkor a medián az átlag alatt lesz.

A változtatás után nem osztódna két részre a képviselői fizetés. A költségtérítés például nem válna külön, hanem az alapbér részévé válna, és az egész tétel járulékköteles lenne. Ma ugyanis a költségtérítés összege járulékmentes. Ezt korábban megerősítette a Híd párt akkori frakcióvezetője, Gál Gábor, akiből időközben igazságügyi miniszter lett.

Azt is elárulta akkor, hogy amennyiben a képviselők bére emelkedni is fog, az állami költségvetés azt nem fogja megérezni, ugyanis az állami cégek menedzsereinek fizetéseit pedig visszafogják. Ennek mértékéről azonban nem beszélt.

Arról viszont már szó esett, hogy a képviselői fizetések 100 és 300 euró közti összeggel emelkedhetnek.

(TASR)