100 eurót küld az állam a háztartásoknak, de nem kapják meg automatikusan

2023. április 26. - 11:45 | Belföld

100 eurós támogatást kaphatnak azok az alacsony jövedelmű háztartások, amelyek tavaly nem kaptak inflációs támogatást. Erről a szerdai kormányülésen döntöttek.

100 eurót küld az állam a háztartásoknak, de nem kapják meg automatikusan
Fotó: TASR/AP - illusztráció

A 100 euróra megközelítőleg 50 ezer személy jogosult, akiknek az elmúlt hat hónapban a havi jövedelme nem haladta meg a létminimum 1,81-szeresét. Az összeg kiszámításakor a tárca a létminimum aktuális összegét vette alapul, ami 234,42 euró.

A hozzájárulást azok kapják, akiknek az átlagos jövedelme nem haladja meg a 424 eurót, ami az EU SILC 2021-es statisztikai felmérése szerint a szegénységi küszöböt jelenti.

Feltétel ugyanakkor, hogy az előző időszakban nem kaptak humanitárius támogatást, tavaly nem folyósítottak nekik inflációs segélyt, illetve nem kapták meg a 13. nyugdíjat.

Az összeget májustól fizetik ki a munkaügyi hivatalok, de nem küldik automatikusan, az arra jogosultaknak kérvényezniük kell. Erre azért van szükség, mert a munkaügyi minisztériumnak nincs jegyzéke arról, hogy korábban ki mindenki kapta meg az inflációs támogatást.

A kérelmet a munkaügyi hivatalokban lehet benyújtani, ahol segítenek az érdeklődőknek.

Egyúttal bizonyos iskoláskorú gyermeket nevelő családok 160 eurós egyszeri támogatásban részesülhetnek. Az állam ezáltal több mint 500 súlyosan fogyatékos gyermeknek segít, amennyiben szociális szolgáltatásra van szükségük.

A javaslat kapcsán a munka-, család- és szociális ügyi minisztérium 5,5 millió euróval számol.


(DenníkN)