100 ezer euróért vette meg Tallós község "saját" milliós Esterházy-kastélyát

2021. február 14. - 21:15 | Kultúra

A Tallós községében található Esterházy-kastély 1760-ban épült. A hosszú évek során működött árvaházként, büntetőintézményként, iskolaként, vadászkastélyként, de volt olyan időszak is, amikor lakatlanul várta sorsát. Majd 1967-ben itt nyitották meg Szlovákia első magyar tannyelvű speciális iskoláját. A kastély hosszú ideig az állam tulajdonában állt. A helyiek nagy örömére azonban nemrégiben visszakerült a jogos tulajdonosához, vagyis a községhez. Horváth Zoltán, Tallós polgármestere mesélt a Paraméternek a kastéllyal kapcsolatos terveikről.

100 ezer euróért vette meg Tallós község "saját" milliós Esterházy-kastélyát
Fotók: Cséfalvay Á. András- További felvételekért kattints!

„2006-ban indultam először a polgármesteri választásokon, s már akkor a programomban szerepelt a kastély visszaszerzése. Hosszú ideig próbálkoztam, a gazdaságügyi és az iskolaügyi minisztériumhoz, majd a belügyminisztériumhoz egyaránt nyújtottam be kérvényeket ezzel kapcsolatosan. Az utóbbinál végül sikerrel jártam, de ehhez hozzá kell tenni, hogy a sikert nagyban köszönhetem Érsek Árpád közbenjárásának” – kezdte a polgármester.

Tallós községe egy rendkívül hosszú folyamatot tudhat a háta mögött. Nem volt egyszerű eljutniuk addig, hogy az illetékesek beleegyezzenek a kastély eladásába. S itt még közel sem volt vége a célhoz vezető útnak. „Az adásvételi szerződést még 2019 decemberében írtuk alá. A kastély kulcsait viszont csak tavaly decemberben kaptuk meg” – jegyezte meg Horváth Zoltán, aki ezután csalódottan beszélt a kastély állapotáról.

„Nem törődtek túlságosan sokat az épület karbantartásával. Utoljára a ’70-es években végeztek rajta komolyabb felújítást. A különféle barbár beavatkozásokról már ne is beszéljünk! Vas ajtótokokkal, felszedett parkettával és hasonlókkal találtuk szembe magunkat. A gyönyörű plafondíszítésbe csak úgy belefalaztak. Az embernek a szíve szakad meg az ilyentől, ezt egyszerűen nem bírtam tovább nézni. Képtelen voltam lenyelni, hogy ilyen szinten nem törődnek vele. Ezért mozgósítottam mindenkit, akit csak lehetett, hogy segítsen visszaszerezni a kastélyt.”

A kastély becsült értéke egy millió euró volt, a község ennek tíz százalékáért, vagyis 100 ezer euróért vásárolhatta meg. Bár összességében „csak” tíz százalékról van szó, mégis hatalmas összeg ez, így elég nagy érvágás volt Tallós számára. Nehéz harcot vívtak hát meg, de a kitartásuknak meglett a gyümölcse, hiszen az Esterházy-kastély immár ismét Tallós község tulajdonában van. Horváth Zoltán polgármester elmondta, minden erejükkel azon lesznek, hogy megőrizzék az épületet az utókor számára. Céljuk továbbá az idegenforgalom fellendítése.

„Szlovákiában, de főképp Nagyszombat megyében az idegenforgalom rendkívül alacsony szinten működik. Ezen mindenképp szeretnénk javítani, hiszen látnivaló akad bőven. Nemcsak Tallósra összpontosítunk, hanem az egész Kis-Duna mentében gondolkodunk”

– fűzte hozzá a polgármester.

Az épület a továbbiakban múzeumként is funkcionál majd. A község történetét és a kastély múltját lesz hivatott bemutatni. Ezzel kapcsolatosan a polgármester elmondta, hogy minden olyan emléktárgyat, mely a kastély múltjához köthető, szívesen fogadnak. Nagy örömmel vették át azt a szárnyas zongorát is, amely 75 év után került vissza Somorjáról Tallósra. Egy 161 éves zongoráról van szó, melyet annak idején, ’45-ben lovakkal, szekéren szállítottak el Somorjára.

Tervezik továbbá gyermektáborok szervezését, illetve különféle közcélú rendezvényeknek biztosítanak majd helyet. „Természetesen az őstermelői piacokat továbbra is megtartjuk, hiszen igazán nagy népszerűségnek örvendenek” – húzta alá Horváth Zoltán, majd mondandóját azzal zárta,

szeretnék elérni, hogy ne csak Tallós, hanem az egész környék büszke legyen az Esterházy-kastélyra.

(SzC)