100 ezer euróval nőhet a kisebbségi kultúra támogatása, több jutna a magyar kultúrára is - frissítve a szakmai tanácsok tagjainak listájával

2021. november 24. - 14:32 | Belföld

Az eddigi 8 millióról 8,2 millióra nőhet a Kisebbségi Kulturális Alap (KKA) éves költségvetése, a parlament már a jelenlegi ülésén megkezdheti a vonatkozó jogszabály módosítását. Az alap a 8,2 millió euró 94 százalékát, vagyis 7,708 millió eurót költhet a pályázatok támogatására, a fennmaradó 492 ezer euró a működési költségekre mehet. A magyar kultúrára mintegy 57 ezer euróval jutna nagyobb összeg. A pályázati felhívások kiírása - és így a támogatások várható utalása is - azonban több hetes, vagy akár több hónapos késésben van. A pályázatokat értékelő szakmai tanácsok egyes tagjait már megválasztották a kisebbségi szervezetek képviselői.

100 ezer euróval nőhet a kisebbségi kultúra támogatása, több jutna a magyar kultúrára is - frissítve a szakmai tanácsok tagjainak listájával
Fotó: Paraméter

Kormánypárti - SaS és OĽaNO - képviselők javasolják a Kisebbségi Kulturális Alap (KKA) költségvetésének emelését. Az eddigi 8 millió euró helyett 8,2 millióból gazdálkodhatna az alap. A 200 ezres emelés azonban nem teljes egészben a pályázatok támogatási összegét növeli, emelkedik ugyanis az alap működési költségére felhasználható összeg. A plusz 200 ezernek mintegy felét kell projektekre költeni.

92 ezer euró plusz működésre

A KKA az eddigi 8 millió euró 5 százalékát, vagyis 400 ezer eurót használhatott fel működési költségre, így eddig 7,6 millió eurót oszthattak fel évente a pályázatok között. Az összeg 54 százaléka jutott a magyar kultúra támogatására, ami most 4,028 millió eurót tesz ki. A módosítás növelné az alap működési költségeire fordítható összeget is, a jelenlegi 5 százalékot 6-ra emeli. Ezzel és a teljes költségvetés emelkedésével együtt a működési költségre ezentúl 492 ezer euróval többet fordíthat a KKA.

A kulturális projektek támogatása is emelkedik közel 100 ezer euróval, a 8,2 millió 94 százaléka ugyanis 7,708 milliót tesz ki. A magyar kulturális projekteket a módosítás elfogadása esetén 4,085 millióval támogathatja évente a KKA, ez több mint 57 ezer eurós emelkedés.

A módosítás okai

A Paraméter információi szerint az emelésnek két oka van: az egyik, hogy az alap működése nehezen fedezhető a jelenlegi 400 ezer euróból. Az alap költségvetésének és egyben a működési költség várható emeléséről Alena Kotvanová, az alap igazgatója is beszélt a Paraméternek adott interjújában.

„Szerintem az alap működésére mindenképpen nagyobb összeget kell fordítani. Én azt támogatom, hogy a működési költség a teljes összeg 5 százalékáról 6-6,5 százalékra nőjön” – mondta Kotvanová a Paraméternek.

Ő akkor még abban bízott, hogy kicsivel nagyobb emelkedés várható, mind a teljes költségvetés, mind pedig az alap működési költségeinek esetében. Ha a teljes költségvetést 250 ezer euróval növelték volna, ahogyan azt Kotvanová várta, és ha 6,5 százalékra nőtt volna a működésre használható összeg, akkor az alap mintegy 536 ezer eurót használhatott volna működésre.

A módosítás másik oka, hogy a parlament a jelenlegi ülésén dönthet a Csemadok-törvényről is, amely évente 300 ezer eurós működési támogatást ad a szervezetnek. Az SaS képviselői viszont a jogszabály támogatásának feltételéül szabták, hogy emelkedjen a többi kisebbség kultúrájának támogatására szánt összeg is.

Egyelőre ez a javaslat a magyar kultúra támogatását is arányosan növeli, mivel nem módosít a támogatás elosztási arányain az egyes kisebbségek között.

Mivel a törvénymódosítást még csak most kezdi tárgyalni a parlament, az elfogadott változat még eltérhet a jelenlegi javaslattól.

Jövőre biztosan késni fog a támogatás.

Az már most biztosnak látszik, hogy a KKA jövőre csak késve tudja majd fizetni a támogatásokat, mivel még ki sem írták a pályázati felhívásokat. A folyamatot lassítja, hogy megújulnak a pályázatokat értékelő szakmai tanácsok, még a megválasztott tagok sincsenek kinevezve..

A késést növeli, hogy új szabályok szerint választják a tanácstagokat, és szűkítették azoknak a szervezeteknek a körét, akiknek a képviselői bekapcsolódhatnak a választásba. Ennek hatására a korábbi közel 600 szervezet helyett csak 279 regisztrált a választásra.

A pályázati felhívásokat csak a tanácsok megválasztása után lehet kihirdetni, kérdéses, hogy erre sor kerülhet-e még idén. Kotvanová októberben még abban bízott, hogy november végén megjelenhetnek az első felhívások. „Nagyon fontosnak tartjuk, hogy minél előbb kiírjuk az első, 2022-re vonatkozó pályázatokat. Szeretnénk, ha ez már november végén megtörténne, ennek érdekében megteszünk mindent” – mondta a Paraméternek október elején Kotvanová.

Ez a kívánsága már biztosan nem valósul meg, jelenleg az is kérdés, hogy év végéig sikerül-e kiírni az első felhívásokat. Ha év elején ez meg is történik, legkorábban nyárra számíthatnak támogatásra a pályázók.

A választások már befejeződtek

A KKA ma (kedden) töltötte fel a honlapjára a szakmai bizottságok megválasztott tagjainak listáját. A tájékoztatás alapján azonban sok kisebbség nem tudta megválasztani a tanácsokba a maximálisan megválasztható 3 főt. A hiányos tanácsokat az alap igazgatójának kell kiegészítenie.

A magyar kisebbség kulturális szakmai tanácsai

Közművelődés, tudomány és kutatás szakmai tanácsa:

Név - szervezet:

Horňák István – Csemadok, Pozsony

Demecs Andrea – Csemadok, Losonc

Szabó Csilla - Event n.o., Komárom

Irodalom, könyvkiadás és sajtó szakmai tanácsa:

Csanda Gábor - Madách Egyesület, Pozsony

Antal Ágota – Városunkért PT., Dunaszerdahely

Bödők Károly – Csemadok, Csicsó

Színház-, zene-, tánc-, képző- és audiovizuális művészet szakmai tanácsa:

Lakatos Róbert – Dalafa, Fonográf P.T., Komárom

Kerekes Péter – dokumentum- és játékfilmrendező, Kassa

Hizsnyan Géza – színikritikus, Rimaszombat

A feltüntetett tagokat a kisebbségi szervezetek képviselői választották meg, a törvény szerint az alap igazgatója még mindegyik tanácsba két-két tagot nevez ki.

A felhívások kiírásának várható időpontjáról megkérdeztük az alap igazgatóját is, amint válaszol, bővítjük a cikkünket.

- lpj -