100 ezerrel kenték volna meg Mikulecet? A Speciális Ügyészség vizsgálódik

2022. március 7. - 11:05 | Belföld

Az egész úgy kezdődött, hogy a Plus 7 dní nyilvánosságra hozott egy felvételt, melyen Branislav Zurian, a NAKA volt igazgatója és František Imrecze, a Pénzügyi Hatóság volt elnöke csevegett "Romanról". Ez az egész még több mint tíz éve történhetett, amikor Roman Mikulec a katonai hírszerzésnél dolgozott. Az eddigi rendőrségi vizsgálatnak gyanúsítottja nem volt, az ügyet viszont most már a Speciális Ügyészség vizsgálja - írja az Aktuality.sk.

100 ezerrel kenték volna meg Mikulecet? A Speciális Ügyészség vizsgálódik
Roman Mikulec (Fotó: TASR)

A felvétel egyébként tavaly januárban született. Zurian akkor még a NAKA vezetője volt, Imreczét peig még nem gyanúsították semmivel, noha már nem voltunk ettől olan messze. Zurian "barátilag" érdeklődött arról Imreczénél, amit Daniel Čechtől, Imrecze helyettesétől Milan Lučanský korábbi rendőrkapitányon keresztül megtudott. Čechet a Judáš akció keretén belül vádolták meg a később elhunyt Lučanskýval együtt, azóta pedig jogerősen, egy vádalku keretén belül elítélték, felfüggesztettet kapott. Zurian a felvételen jelzi, hogy hallott valamit Mikulec megvesztegetéséről. Imreczének először kételyei vannak, nem rögzítik-e a beszélgetést, de később megnyílik, és elmondja, hogy egy vezió szerint Mikulecet a katonai hírszerzés igazgatójaként vesztegethette meg a SAP nevű cég, amelynél korábban dolgozott. Mikulec neve azonban egyszer sem hangzik el a felvételen, végig "Romant" vagy "Pilótát" emlegetnek.

Maga Roman Mikulec visszautasítja, hogy kenőpénzt fogadott volna el, vagy hogy bármilyen megevesztegetési témáról csevegett volna Imreczével. Elmondása szerint egyszer találkozott csak vele, mikor a katonai híszerzést vezette, és egy szoftver megvásárlásáról beszéltek.

A felvételen megjelent egy bizonyos Štefan Kaplán neve, aki állítólag mindent elintézett. Vele kapcsolatban Mikulec állítja, egyáltalán nem tudja, kiről van szó.

Az ügyet a rendőrségtől átvette a Speciális Ügyészség. Dalibor Skladan szóvivő megerősítette, hogy kenőpénz elfogadása és megvesztegetés ügyében folytatnak büntetőeljárást.

Zurian állítja, hogy őt még nem hallgatták ki. Imreczét egy hónappal a felvétel megszületése után gyanúsították meg a Vámszedő-ügyben (Mýtnik). Ő vizsgálati fogságban is ült, de később együttműködött a rendőrséggel.

Az ügyvédje, Miroslav Ivanovič megerősítette, hogy őt már kihallgatták a Mikulec-féle kenőpénz ügyében is.

Az ügyben hosszú ideig csend volt. Tavaly, amikor még Peter Kovařík volt az országos rendőrkapitány, ő azt nyilatkozta, hogy a rendőrség többször is vizsgálatot indított, de nem találtak olan információt, ami megalapozná a gyanút.

(Aktuality.sk)