100 milliós beruházás érkezik valahova Nyugat-Szlovákiába

2019. július 26. - 13:33 | Belföld

Elektromos autók akkumulátorának fejlesztéséről és gyártásáról írt alá szerződést a szlovákiai InoBat cég az amerikai WildCat Discovery Technologies társasággal. A WildCat akkumulátorgyárat épít Szlovákiában, a befektetés értéke 100 millió euró.

100 milliós beruházás érkezik valahova Nyugat-Szlovákiába
wikipédia

A hírt Marián Boček, az InoBat igazgatója, Mark Gresser, a WildCat Discovery Technologies elnöke, és Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság alelnöke jelentette be pénteken Pozsonyban.

A gyár építése 2020 második negyedévében kezdődhet, és 2021 végén fejeződhet be. Az első évben 1500 akkumulátort fog gyártani, ám a végső kapacitása évi 150 ezer akkumulátor lesz. „A Wildcat Discovery Technologiesnek olyan üzletfelei vannak, mint az Apple, a Samsung, a BMW, a Daimler, a Toyota, az Apple és a BASF. Az új akkumulátorgyár elláthatja a közép-kelet-európai autógyárakat, és bízom benne, hogy forradalmasítja az akkumulátorgyártást egész Európában” - mondta Boček. A gyár Nyugat-Szlovákiában épül meg, a pontos helyszínről néhány héten belül születik döntés.

„Feltehetően az EU lesz az elektromos autók második legnagyobb egységes piaca. Az Európai Bizottság minden segítséget meg akar adni, hogy az unió az elkövetkező két évben kulcsszereplővé váljon ezen a területen” - jelentette ki a sajtótájékoztatón Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság alelnöke.

TASR