100 vendéget engedélyeznek a lagzikra – rendőrök és higiénikusok ronthatják el a jókedvet!

2020. szeptember 16. - 16:02 | Belföld

Igor Matovič miniszterelnök bejelentette, hogy 100 főre mérséklik a járványügyi bizottság által javasolt 30 fős létszámkorlátozást a lakodalmak esetében, ugyanakkor szigorítanak bizonyos szabályokon.

100 vendéget engedélyeznek a lagzikra – rendőrök és higiénikusok ronthatják el a jókedvet!
Igor Matovič egy közelmúltbeli lagzin (Fotó: TASR)

Az említett 100 fő Matovič közlése szerint a személyzet nélkül értendő, tehát a házasodókon kívül a vendégeket foglalja csak magába. A kormányfő szerint ez olyan kompromisszum, amelybe bele kell férjenek a házasodók.

A szabályok közt lesz például az, hogy a helyszín, például étterem vagy kultúrház tulajdonosának, fenntartójának az illetékes Regionális Közegészségügyi Hivatalnál jelentenie kell legkésőbb 48 órával az esemény előtt, hogy lakodalmat tartanak nála.

További szabály, hogy evés és ivás, illetve fotózkodás közben nem kell szájmaszkot viselni, más esetekben viszont igen. Tehát értendő ez a táncra is. Viszont ha valaki végig poharat fog a kezében, akkor elvileg belefér a szabályokba, hiszen elvileg iszik.

A lakodalmakon rendőrök és higiénikusok jelenthetnek meg, hogy ellenőrizzék az előírások betartását. A vörös jelzéssel ellátott járásokban a kiszabható büntetések kétszer akkorák lesznek, mint a zöldekben. (A délebbi, magyarok által is lakott régiókból Pozsony mellett a Nyitrai és a Nagymihályi járás tartozik a vörös zónába, a Szenci, az Érsekújvári és a Vágsellyei pedig a narancsszínűbe.)

A büntetést ugyanakkor nem a szabálysértő egyének, hanem a helyszín üzemeltetője kaphatja, és 20 ezer euróig terjedhet. Matovič ugyanakkor ennek kapcsán elmondta, még nem tudja, hogy jogilag lehetséges-e felelősségre vonni a helyszín üzemeltetőjét.

A kormányfő megjegyezte, hogy ha a higiéniai intézkedéseket a tulajdonos nem tudja betartani, akkor nem rendezhet lagzit.

A módosításokat október 1-től vezetik be.

Matovič azt is közölte hogy idén valószínűleg elmaradnak a bálok. A szalagavatói ünnepségekről még tart a vita, az is elképzelhető, hogy ősz helyett tavasszal rendeznék meg ezeket.

(Denník N/TASR)