1012 alkotást birtokol az immár 25 éves Kortárs Magyar Galéria

2019. július 6. - 13:26 | Kultúra

Fennállásának 25. évfordulóját ünnepelte a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galéria tegnap, késő délután. Ezen túl további ok is volt az ünneplésre, hiszen 20. alkalommal rendeztek művésztelepet az idei évben. Ezen a napon mutatták be a galéria ötödik katalógusát is, melyben a 2007 és 2012 közt a gyűjteményükbe került alkotások tekinthetők meg.

1012 alkotást birtokol az immár 25 éves Kortárs Magyar Galéria
Fotók: a szerző- További felvételekért kattints!

Idén 25 éve annak, hogy Luzsicza Lajos festőművész gondolata, miszerint létrejönne egy olyan gyűjtemény, amelyben kortárs magyar alkotók szerepelnek, állampolgárságtól függetlenül, termékeny talajra talált Dunaszerdahelyen, s a korábbi polgármester, Pázmány Péter segítségével létrejöhetett a Kortárs Magyar Galéria. Az első kiállításra saját épület híján még a Csallóközi Múzeumban került sor 1994. október 20-án. Nem kellett azonban sok időnek eltelnie ahhoz, hogy saját otthonra leljen a galéria. Tíz évvel később, a Szlovák Nemzeti Galéria korábbi épületében, a Vermes-villában folytathatta tovább tevékenységét. A galéria alkotásainak száma mára meghaladta az ezret. A tavaly év végi leltár szerint, a Kortárs Magyar Galéria 1012 képzőművészeti alkotást birtokol, mondta el az intézmény igazgatója, Iván Péter.

Köszöntő beszédet mondott A. Szabó László, Dunaszerdahely alpolgármestere, majd a művésztelepről annak művészeti vezetője, Varga Amár László festőművész beszélt.

Cs. Tóth János művészeti író így szólt: „Az alapítók világosan megjelölték a Kortárs Magyar Galéria misszióját. Egyértelműen leszögezi és felvállalja, hogy kizárólag kortárs magyar művészettel foglalkozik, vagyis a jelenkor művészetének közvetítésén fáradozik. Nem egyszerű feladat meghatározni, mit takar a kortárs szó. Mondhatnánk, aki itt él és alkot, az kortárs. De aki ötven évvel ezelőtt alkotott, miért ne lehetne kortárs? Az új érzete minden nemzedéknek fontos, pozitív érzéssel tölti el az embereket. A művészetben a váratlan, a sokféleképpen érzékelt valóság egyaránt rejt izgalmakat, de őrzi a begyakorolt élményeket, ismételhető elemeket egyaránt. A kortárs érzés a képzőművész esetében is felkorbácsolja a valahova tartozás vágyát.”

Aláhúzta, a kortárs művészet feladatának érzi, hogy megtudjon valamit abból, milyen az élet, miként kellene élni. Feltette a kérdést, vajon a képzőművészet a társadalom vagy a kor tükre? „Változik a kor, változik a társadalom, minden örökké megújul, s közben minden vissza is jön, de már más színezetben, más alakzatban”- válaszolta meg a kérdést.

A magyar kortárs művészek alkotásai lassan klasszikusokká válnak, húzta alá.

A 20. művésztelep résztvevői voltak: Budavári Csaba, Cs. Tóth János, Gál András, Guti J. Soma, Linner Andrea, Szakáll Mária, Tóth Pitya István, Varga Edina, Varga Amár László, Mayer Éva.

A művésztelep alkotásaiból és a galéria saját alkotásaiból Varga Amár László festőművész egy tárlatot rendezett, melyet az ünnepélyes megnyitó után mindenki kedvére megtekinthetett. Ezt megelőzően a Black and White zenekar kedveskedett a megjelenteknek egy egyórás élőkoncerttel.

SzC