11 évet kapott Ildikó, aki véletlenül egy rendőrnél rendelte meg édesanyja és mostohaapja megölését

2022. május 19. - 15:32 | Régió

A Specializált Büntetőbíróság besztercebányai kirendeltsége csütörtökön 11 éves letöltendő szabadságvesztésre ítélte Ildikó P.-t, aki a vád szerint édesanyja és mostohaapja meggyilkolását tervezte.

11 évet kapott Ildikó, aki véletlenül egy rendőrnél rendelte meg édesanyja és mostohaapja megölését
Illusztráció (Fotó: TASR)

A vád szerint az 50 éves Ildikó meg akarta szerezni édesanyja és mostohaapja köbölkúti (Érsekújvári járás) házát, ezért a 78 éves Rozáliával a házaspár megölését tervezték. Ildikó először egy ismerősét akarta felbérelni a gyilkosságra, akinek 10 ezer euró fizetséget kínált érte. Második alkalommal saját maga akarta megölni anyját, míg a férje kórházban volt. Harmadik alkalommal egy férfit bízott meg, arról azonban fogalma sem volt, hogy egy rendőrségi ügynökkel áll szemben.

Ildikót és Rozáliát is őrizetbe vették, utóbbit viszont később szabadlábra helyezték. Mindketten tagadták az ellenük felhozott vádakat.

A Specializált Büntetőbíróság végül csütörtökön 11 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Ildikót, a vád szerinti segítőjét, Rozáliát viszont felmentette. Az ítélet nem jogerős, ugyanis a vádlott és az ügyész is fellebbezést nyújtott be – előbb a bűnösség tényét és a büntetés mértékét kifogásolta, utóbbi szigorúbb büntetést javasol.

Daniel Lipšic speciális ügyész szerint a főtárgyaláson bemutatott bizonyítékok egyértelműen igazolták, hogy Ildikó tervezte a gyilkosságot, Rozália pedig tanácsokkal látta el, valamint megerősítette őt ebben az elhatározásban. Ezt a lehallgatott telefonbeszélgetéseik, illetve a megfigyelésükről készült felvételek is bizonyítják. Beszéltek a tervezett gyilkosság helyszínéről és időpontjáról – tehát nem kötetlen érvényű beszélgetésekről volt szó, mint ahogy azt a védelem állítja. Az ügyész Ildikónak 20, Rozáliának pedig 10 év letöltendő szabadságvesztést javasolt.

A vádlottak éltek jogukkal, és megtagadták a vallomástételt. Így csak a vádelőkészítés jegyzőkönyvét olvasták fel, amelyben a két nő tagadta az ellene felhozott vádakat. Ügyvédeik mindkettőjük felmentését kérték.


TASR/para