11 milliárd euróra becsülték a vagyonát, és Szlovákiában is jelentős befolyással bírt – Ki volt Petr Kellner?

2021. március 29. - 11:39 | Külföld

A hétvégén egy alaszkai helikopterbalesetben elhunyt a leggazdagabb cseh üzletember, Petr Kellner. Alább összefoglaljuk, mit is kell tudni róla.

11 milliárd euróra becsülték a vagyonát, és Szlovákiában is jelentős befolyással bírt – Ki volt Petr Kellner?
Petr Kellner

Petr Kellner a PPF Group (Prvý privatizačný fond) pénzügyi befektető csoport többségi tulajdonosa, övé a PPF részvényeinek 99,93 százaléka, magánvagyonát a Forbes magazin tavaly év végén 293 milliárd cseh koronára (11,2 milliárd euróra) becsülte.

Pénzügyi birodalmát a Cseh biztosító (Česká poisťovňa) alapjaira építette, melynek egyötödét vásárolta meg 1996-ban. Később a PPF-et holdinggá alakította, székhelyét pedig Amszterdamba költöztette. A beruházási alap révén a 90-es években mintegy 200 társaságba és vállalkozásba fektetett be.

A prágai székhelyű PPF Group három kontinens számos országában vállalkozik a legkülönbözőbb ágazatokban. Többségi tulajdonosa egyebek között a lakossági kölcsönöket nyújtó Home Credit csoportnak, mely a Forbes magazin szerint a világ legnagyobb, fogyasztói hiteleket nyújtó cége, Kínában és Vietnamban is működik.

A PPF tavaly vette meg a Central European Media Entreprises (CME) csoportot, amelynek révén mások mellett birtokába került a cseh Nova és a szlovák Markíza kereskedelmi televízió, az O2 mobilszolgáltató, az Air Bank és a Škoda Transportation Services is. A CME aktívumainak értéke a cseh sajtó szerint 48,6 milliárd euró. A cseh és a szlovák O2 mellett a telekommunikációs ágazatban három évvel ezelőtt felvásárolta a Telenor Magyarországon, Bulgáriában, Szerbiában és Montenegróban működő vállalatait is.

Kellner Szlovákiában is a legbefolyásosabb vállalkozók közé tartozott, egyrészt éppen a 130 millió eurós éves hasznot termelő Markíza, másrészt az O2 Slovakia miatt, melynek éves forgalma 300 millió euró.

A szintén említett Škoda Transportation Services pedig Szlovákiában a vonat- és villamosszerelvények egyik legnagyobb beszállítója.

A következő vállalat, amely Kellner érdekkörébe tartozik Szlovákiában, az útvámrendszert működtető SkyToll. Kellner korábban csupán pénzügyi beruházóként volt ismert a társaság mögött, az üzleti életben azonban lényegében a tulajdonosának tekintik. A Csehországban működő CzechToll vállalatot is a PPF birtokolja.

A cseh milliárdos a Fortischem nevű nováky-i vegyi üzemmel összefüggésben is megmutatta a "bicepszeit". A Mario Hoffman szlovák oligarcha érdekkörébe tartozó vállalat pénzügyi problémái miatt a PPF bank zálogjoggal rendelkezett a cégre, és most úgy tűnik, hogy az végül a PPF-hez közel álló Karel Pražák birtokába kerül.

Kellner jelen volt a cseh energetikai óriáscég, az Energetický a průmyslový holding (EPH) létrejötténél, melynek ma többségi tulajdonosa egy másik cseh milliárdos, Daniel Křetínský. Kellner annak idején épp neki és a J&T-nek adta el a tulajdonrészét. Az EPH az utóbbi évtizedben már a szlovákiai energetikában is nagykutyának számít. Övék a Gázművek, a Közép-Szlovákiai Energetika és a Szlovák Villamosművek egy része.

Az EPH mellett Kellner az elektronikus kereskedelem terén is együtt üzletelt Křetínskyvel és Patrik Tkáčcsal (J&T). Mindhárman társtulajdonosai a közép- és kelet-európai térség elektronikus kereskedelmi óriásának számító Mall Groupnak, Kellner pedig Szlovákiában az árakat összehasonlító Heurekának is.

Kellner nemrégiben azzal keltett botrányt Szlovéniában, hogy találkozott Janez Jansa miniszterelnökkel, akivel vélhetően üzleti ügyekben tárgyaltak. A PPF szlovéniában is rendelkezik érdekeltségekkel, televízióval, és a SkyToll jelentkezett egy tenderre, amit az elektronikus sztrádajegyeket kiadó rendszer üzemeltetésére írtak ki.

Érdekeltségekkel bír a cseh, az orosz és a holland ingatlanpiacon, például övé a prágai O2 Aréna is.

(MTI/Denník E/Aktuality.sk)

Címkék: Petr Kellner