11 millió észak-koreai szorul humanitárius segítségre, a lakosság közel fele alultáplált

2019. március 6. - 21:58 | Külföld

Mintegy 11 millió észak-koreai szorul humanitárius segélyre annak érdekében, hogy kielégíthesse alapvető élelmezési és egészségügyi szükségleteit - hangsúlyozta szerdán egy ENSZ-jelentés. 

11 millió észak-koreai szorul humanitárius segítségre, a lakosság közel fele alultáplált
Kim Dzsong Un (Fotó: AP/SITA)

Észak-Koreában továbbra is általánosan elterjedt probléma az élelmiszer-ellátás tartós bizonytalansága. Az országban 10,9 millió ember, a lakosság 43,4 százaléka alultáplált - derült ki az ENSZ Észak-Koreáról szóló 2019-es jelentéséből.

Az ENSZ 120 millió dollár összegű segély biztosítására szólított fel, ebből 3,8 millió segítségnyújtásra szoruló ember számára biztosítanának életmentő segélyt - közölte az ENSZ helyi koordinátora, Tapan Mishra.

Mishra közleményében hangsúlyozta, hogy Észak-Koreában több millió ember számára létfontosságúak a humanitárius segélyek. A nők, a gyerekek, az idősek, valamint a fogyatékkal élők különösen sérülékenynek számítanak, ezért ők jelentik ennek a kezdeményezésnek a fő célcsoportját. Az élelmiszersegély 90 százalékát és az egészségügyi támogatás 92 százalékát 5 év alatti gyerekekhez és nőkhöz irányítják.

Észak-Korea éves mezőgazdasági termelése messze elmarad a lakossági szükségletektől. A jelentés szerint ennek okai közé tartozik a megművelhető földek hiánya, a felszerelésekhez való hozzáférés hiánya, valamint a természeti katasztrófák.

Az ENSZ jelentése arra is felhívja a figyelmet, hogy a kevesebb növénytermesztés, az árvizek és a hőhullámok hatásai egyaránt hozzájárulnak az élelmiszer-ellátás bizonytalanságához 2019-ben.

A humanitárius segélyek Észak-Koreába juttatását némileg nehezítik a nemzetközi szankciók is. Az ENSZ BT 2017-ben újabb szankciókat hozott Észak-Korea ellen, hogy ezzel tárgyalóasztalhoz kényszerítse Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt.

(MTI)

Címkék: ENSZ, Észak-Korea