11 millió illegális bevándorló él az USA-ban

2017. május 23. - 08:52 | Külföld

Háromnegyedmillió külföldi maradt az Egyesült Államokban az elmúlt 12 hónapban illegálisan, vízumuk lejárta után - közölte hétfőn az amerikai belbiztonsági minisztérium.

Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint az Egyesült Államokban élő mintegy 11 millió illegális bevándorló 40 százalékát teszik ki azok, akik legálisan, vízummal érkeznek az országba, de nem hagyják el az országot, amikor a beutazási engedélyük lejár.

A hírügynökség megjegyzi, hogy a ténylegesen a megengedettnél tovább maradók száma még több lehet, mert ez csak azokra vonatkozik, akik hajóval vagy repülőn érkeztek az országba. A rendkívül forgalmas szárazföldi határátkelőknél kilépők regisztrálása műszakilag hatalmas kihívást jelent a hatóságoknak, és rengeteg pénzbe kerül.

A belbiztonsági minisztérium évtizedek óta tavaly tett közzé adatokat először a vízumuk lejárta után is az országban maradókról. Az egy évvel korábbi, 530 ezres számhoz képest a mostani adatok jelentős emelkedést mutatnak, de még így is csak a beutazók 1,5 százalékát teszik ki.

(MTI)