Sátor Lajos: "Karcsi, nem ám megint lábon lősz!"

camera

4

Sátor Lajos: "Karcsi, nem ám megint lábon lősz!"

Bodoky Károly videós távmeghallgatás útján vett részt a Nagyszombati Járásbíróság tárgyalásán (Fotó: Barak Dávid)

Megosztás

A Sátor Lajos-féle maffiában betöltött szerepe, valamint a különböző gyilkosságokban való részvétele miatt 25 éves börtönbüntetését töltő Kádár Krisztián lehet az egyik utolsó élő tanú Bodoky Károly vádlott ellen az 1997-es dunaszerdahelyi Csémy-gyilkosság ügyében.

A szóban forgó bűnügy 2019 óta húzódó bírósági tárgyalása április 23-án folytatódott a Nagyszombati Járásbíróságon.

Az 1999-es Döcher-gyilkosság miatt Magyarországon 2021 októbere óta előzetes letartóztatásban lévő vádlottat ezúttal is videós távmeghallgatás útján kapcsolták a szlovákiai tárgyalóterembe a budapesti, Kozma utcai börtönből.

A szlovák alvilágban Mišo Maďar becenévvel illetett Csémy Mihály ellen 1997. augusztus 3-án elkövetett merénylet a dunaszerdahelyi maffiaháború egyik kulcsfontosságú felvonása volt.

camera

4

Sátor Lajos: "Karcsi, nem ám megint lábon lősz!"

Balra Csémy Mihály (rendrőségi felvétel), jobbra pedig szétlőtt autója (Fotó: TASR) 

A vádirat szerint a leszámolást Sátor Lajos, Szamaránszky “Paprika” Árpád és Bodoky Károly követték el, sofőrjük pedig Szerencsés Zoltán volt. A végzetes éjszakán Csémy Mihály a dunaszerdahelyi Keleti lakótelepen parkolt le, amikor BMW-jét megrohamozták a merénylők. Két 58-as gépkarabélyból és egy 9 mm-es pisztolyból közel 60 lövést adtak le a volánnál ülő Csémyre, aki azonnal életét vesztette.

Amit a Csémy-ügyről tudni lehet:

A többek között Sátor Lajos meggyilkolásáért is elítélt Kádár csak 2001-ben lépett be a dunaszerdahelyi bűnszervezetbe, így a Csémy ellen elkövetett bűnténnyel kapcsolatban nem rendelkezik közvetlen információkkal. Elmondása szerint akkoriban sem Bodokyt, sem pedig a többi feltételezett elkövetőt nem ismerte.

Ugyanakkor kihallgatása során a tanú azt állította, hogy a 2000-es években maga Bodoky, illetve Sátor Lajos, és az egykori bűnbandában magas posztot betöltő (később szintén meggyilkolt) Reisz Andor is beszélt neki az 1997-es merényletről.

"Sátor elmondta nekem, hogy 1997 elején Csémy meggyilkolta a barátját és közeli munkatársát, akit Kecónak hívtak. Ezután Csémy Besztercebányára költözött, és Mikuláš Černáknak kezdett dolgozni. Dunaszerdahelyen ekkor már háború dúlt a két csoport között, az egyik élén Sipos Milán, a másik élén Pápay Tibor állt. Az egész abba torkollott, hogy Pápayék megverték Sipost, és elzavarták őt Dunaszerdahelyről. Sipos Magyarországra menekült, és vele tartottak hűséges emberei is mint Sátor, Szerencsés, Szamaránszky vagy Vida"

– vallotta Kádár Krisztián a bíróságon

A tanú szerint Sipos vissza akart térni Dunaszerdahelyre, ezért azzal kereste meg Csémyt, hogy utóbbi közvetítsen neki egy találkozót Mikuláš Černákkal. Sipos a találkozón azt akarta elérni, hogy az országos maffiafőnöknek számító Černák ne Pápayék, hanem Siposék pártjára álljon a helyi maffiaháborúban.

Sátor a végsőkig ellenezte a Černákkal való találkozást, mivel úgy gondolta, főnöke, Sipos csapdába sétál. Igaza is lett. 1997. március 15-én Černák besztercebányai irodájában kivégezték Sipost és vele tartó társát, Potásch Emilt is.

Kádár szerint Sipos Milánt konkrétan Csémy lőtte le, és a tanú a bíróságon kijelentette:

"Sipos halála után Sátor vette át a bűnszervezet irányítását. Ő szervezte meg a Csémy-gyilkosságot, ami bosszú volt Keco és Sipos megöléséért. Sátor megkérte Hodossy Rudit, hogy csalja ki a dunaszerdahelyi Keleti lakótelepre Csémyt, akit aztán ott meggyilkoltak."

Viszont korántsem ez volt Kádár összes értesülése. Elmondta azt is, hogy a 2000-es évek második felében, egy komáromi családi ház udvarán tartott grillpartin Bodoky egyenesen beismerte, hogy részt vett Csémy likvidálásában.

camera

4

Sátor Lajos: "Karcsi, nem ám megint lábon lősz!"

Kádár Krisztiánt börtönőrök vezetik a Nagyszombati Járásbíróság tárgyalótermébe (Fotó: Barak Dávid)

“Bevallotta, hogy ott volt Sátorral, és megbosszulták Sipost” – fogalmazott Kádár, aki bár a beismerés pontos részleteire már nem emlékezett, miután a bíróság ismertette az ügyben először, még 2011-ben tett tanúvallomását, felelevenedtek az emlékei.

Kádár szerint amikor Bodoky megérkezett az említett komáromi kerti partira, kirakta pisztolyát, hogy kényelmesen le tudjon ülni a többiek mellé az asztalhoz.

"Karcsi, nem ám megint lábon lősz!"

– csipkelődött a fegyverét megmarkoló Bodokyval Sátor. A társaság nem tudta mire vélni a bandafőnök megjegyzését, de Kádár szerint Bodoky lerántotta a leplet a poénról.

Az élcelődés hátterében állítólag az állt, hogy amikor a Csémy-gyilkosságot megelőzően a háromtagú halálkommandó egy közeli bozótosban rejtőzködött, Bodoky véletlenül elsütötte fegyverét, és csak nagyon kevés hiányzott ahhoz, hogy a kóbor lövedék eltalálja Sátor Lajos lábát.

Kapcsolódó cikkek:

Az eljárás nyomozati szakaszában egyébként maga a vádlott is elismerte, hogy részt vett legalább egy komáromi grillpartin a Sátor-banda tagjaival, ám utalt arra, hogy nem feltétlenül volt józan, ugyanis Kádár kokaint vitt neki a sütögetésre.

Az ügyésznő ebből kifolyólag megkérdezte Kádárt, használt-e annak idején kokaint, és hogy valóban ellátta-e droggal Bodokyt. A tanú ezt tagadta, egyúttal be is szólt a vádlottnak:

"Igen, használtam kokaint 2009 végéig. De a vádlott nem kokainozott, hanem pikózott, pervitinezett. Most is csak azért nem fetizik (drogozik), mert be van csukva. És én pervitint biztos nem vittem neki, mert ahhoz nem volt hozzáférésem. Erről ennyit."

camera

4

Sátor Lajos: "Karcsi, nem ám megint lábon lősz!"

Bodoky Károly ügyvédjével konzultál a tárgyalás kezdete előtt 

Miután Kádár kihallgatása véget ért, és a tanút kivezették a tárgyalóteremből, a magát egyébként a kezdetektől fogva ártatlannak valló vádlott nyilatkozatot tett az elhangzottakkal kapcsolatban.

Bodoky hangsúlyozta, hogy semmi köze a tárgyalt gyilkossághoz, és felhívta a figyelmet arra is, hogy Kádár értesülései halott emberektől származnak, így ezeket az információkat nem lehet visszaigazolni.

"Biztos nem beszélnék egy ilyen komoly bűntényről egy grillpartin. Az igaz, hogy ott voltam egy grillpartin, de semmilyen bűncselekményről nem beszéltem, és semmilyen fegyver nem volt nálam. Sátor Lajos és Reisz Andor, akik Kádár állítása szerint ezeket a dolgokat mesélték rólam, már nem éltek, amikor Kádár vallomást tett. Mindkét említett személy meggyilkolásáért elítélték őt. Tudja jól, hogy ez a két tanú már nem fogja megcáfolni az itt elhangzott dolgokat."

– zárta nyilatkozatát Bodoky Károly. Megszólalásával véget is ért a tárgyalás, amely további tanúk kihallgatásával várhatóan júniusban folytatódik.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program