A 111 éves Régi vásárcsarnokról és a pozsonyi piacozás múltjáról nyílik kiállítás

2021. július 24. - 10:02 | Kultúra

A Trh–Piac–Markt (Multikulturális tér Pozsonyban) című, a Pozsonyi Kifli és a Régi Vásárcsarnok Szövetség (Aliancia Stará tržnica) által létrehozott pop-up kiállítás bemutatja, hogyan vásároltak egykor a pozsonyiak. A megnyitó 2021. július 26-án (hétfőn) 18 órakor lesz a vásárcsarnok előtt, és a paneleket szeptemberig tekinthetik meg az érdeklődők.

A 111 éves Régi vásárcsarnokról és a pozsonyi piacozás múltjáról nyílik kiállítás
Fotó: a Pozsonyi Kifli PT archívuma

A régi Pozsony piacait megelevenítő sétára invitálják a látogatókat az egykori Vásártérre, az ún. kenyérvásárok helyére. Érdekes tényeket tudhatnak meg a vásárcsarnok működéséről, és megismerkedhetnek a város területén tartott vásárok, piacok történetével is. Ezeken különböző nemzetiségű vevők találkoztak a magyar, német, szlovák, zsidó, horvát vagy bolgár árusokkal. E többnemzetiségű, multikulturális teret mutatják be a panelek, valamint felelevenítik a vásárcsarnok 111 éves múltját. Központi fekvése révén történelmi események néma tanúja volt.

A képanyagot a kurátorok részben levéltári forrásokból gyűjtötték össze. Vannak köztük több mint százéves képeslapok, értékes, de eddig publikálatlan sajtófotók, valamint láthatók Anton Šmotláknak a vásárcsarnokot megörökítő fényképei is.

Koncepció, projektkoordinátorok: Ifj. Papp Sándor és Bolemant Éva; látványterv: Szabó Réka; kurátorok: Peter Janoviček, Ifj. Papp Sándor és Szabó Réka. Partnerek: Pozsonyi Városi Múzeum (MMB), Pozsonyi Városi Levéltár (AMB), Pozsony Város Emlékezete (PamMap.sk). A kiállítás a Kisebbségi Kulturális Alap 2021 és a Pozsonyi Városi Alapítvány támogatásával valósult meg.

A Pozsonyi Kifli korábban Batka János pozsonyi levéltárosról, Fadrusz János szobrászművészről, az 1918–1919-es eseményekről és régi pozsonyi családokról szervezett pop-up kiállítást.

(-)