Erdőtűz pusztít Kanadában, több ezer embert kellett evakuálni

camera

1

Erdőtűz pusztít Kanadában, több ezer embert kellett evakuálni

Illusztrációs felvétel (TASR) 

Megosztás

Lakóhelyük azonnali elhagyására szólították fel a kanadai hatóságok a Brit Columbia tartomány északkeleti részén élő összes lakost az erdőtüzek gyors terjedése miatt, számolt be róla az MTI.

A Kanada legnyugatibb tartományában pénteken kitört erdőtűz kiterjedése szombatra csaknem a duplájára nőtt, és felperzselt több mint négyezer hektárnyi területet, két kilométerre megközelítve Fort Nelson város határát. Ez látható az erdőtüzekről tájékoztató Wildfire Service térképein.

A területen nem lehet élelmiszert vásárolni, és a sürgősségi szolgálatok sem működnek – figyelmeztette a hátramaradt lakosságot közös közleményben a tartomány illetékes önkormányzata és a város közelében lévő First Nation nevű őslakos közösség.

Rob Fraser polgármester elmondása szerint 3500 embert a rendőrség segítségével már kitelepítettek Fort Nelsonból és környékéről. A város környékén jelenleg három jelentős nagyságú erdőtűz is tombol – tette hozzá.

Szombaton a szomszédos Alberta államban is riasztást adtak ki erdőtüzek miatt. A hatóságok Edmond városban nagyon magas kockázatú levegőszennyezésre figyelmeztettek. Szintén riasztást adtak ki egy Fort McMurry-től 25 kilométerre kialakult erdőtűz miatt, amely az autópályán ronthatja a látási viszonyokat, de evakuálási utasítást még nem adtak ki.

Kanadában 2023-ban rekordszámú erdőtűz alakult ki, amely több tízezer Brit Columbia tartománybeli lakos kitelepítését kényszerítette ki. Az erdőtüzek füstje az Egyesült Államok közeli területeire is átterjedt.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program