112 szlovák kamiont foglaltak le Belgiumban!

Állítólag a kamionsofőrök fordultak a hatóságokhoz, hogy segítsenek nekik, mert kizsákmányolják őket.

112 szlovák kamiont foglaltak le Belgiumban!
A zeebruggei kikötő

Elsőként a Markíza tájékoztatott róla, hogy a belga rendőrség 112 szlovák jelzésű kamiont foglalt le egy razzia során a belga Zeebrugge kikötőjében, mintegy 120 kilométerre Brüsszeltől.

A HLN napilapra hivatkozva idézték Filiep De Ketelaere, a nyugat-flandriai munkaügyi hivatal képviselőjét, aki elmondta, hogy a szociális felügyelet és a szövetségi rendőrség csapott le a North Sea Express nevű belga cég telephelyén, melynek egy szlovákiai cég, a Slovak East Leasing az alvállalkozója.

A szlovák cég elsősorban román sofőröket alkalmaz, illetve közvetíti a belga társaságnak.

A BTB-ABVV nevű szocialista szakszervezet, hogy a hatóságok figyelme elsősorban a North Sea Expres társaságra összpontosult, melynek a kikötőben van a telephelye.

De Ketelaere kijelentette, a sofőrök jelentkeztek a hivataloknál, a munka- és életkörülményeikre panaszkodtak. 

A rendőrség vizsgálja, hogy ez esetben szociális dömpingől lehet szó. Némely társaságok ugyanis a szociális és egészségügyi jogszabályokat megkerülve, közvetítőkön keresztül kelet-európai munkavállalókat foglalkoztatnak. A közvetítő ilyen módon kelet-európai béreket biztosít számukra.

Idén májusban a belga hatóságok már razziáztak a szintén belga jost nevű fuvarozó cégnél, melynek szintén volt szlovákiai kirendeltsége - írja a SME. A hatóságok szerint 55 millió eurónyi járulékot nem fizetett ki a cég.

A nyilvánosan hozzáférhető adatok szerint a belga cég kötődik a szlovák East Transport and Leasinghez, lévén hogy mindkettő tulajdonosa ugyanaz, a belga Dirk Callant. Amennyiben a szlovák cég valóban románokat foglalkoztatott, abban az esetben szlovákiai béreket kellett fizetniük nekik. A belga cég számviteléből azonban nem derül ki az, hogy mennyit fizetett a sofőrökért a szlovák társaságnak, holott ezt fel kellene tüntetni.

A Finstat.sk portál szerint az East Transport 12,7 milliós tavalyi forgalmával az 50 legnagyobb szlovákiai fuvarozócég között van.

(SME/Tvnoviny.sk)