Gašparovič fogadja Radičovát és az új koalícó vezetőit

Megosztás

Ivan Gašparovič köztársasági elnök szerda délelőtt Robert Ficóval tárgyal, majd ezt követően az államfő délután fogadja Iveta Radičovát és az új kormánykoalíció pártjainak vezetőit.

Ivan Gašparovič államfő szerdán 13:00 órakor fogadja Iveta Radičovát az SDKÚ-DS választási listavezetőjét együtt az SaS elnökével Richard Sulík-kal, a KDH vezetőjével Ján Figeľ-el és a Most-Híd elnökével Bugár Bélával.

Az államfő még délelőtt Robert Fico kormányfővel tárgyal. A győztes Smer-SD elnökét a múlt hétfőn, június 14-én bizta meg kormányalakitással, erre szerdáig, június 23-ig kapott időt. Az előző hét során az elnök fokozatosan fogadta azoknak a politikai pártoknak a vezetőit akik a választásokon 5 százaléknál jobb eredményt értek el és bejutottak az új parlamentbe.

A négy jobbközép párt – SDKÚ-DS, SaS, KDH és a Most-Híd elnökei a múlt kedden, június 15-én nyilatkozatot irtak alá a választások utáni együttmüködésről és kormányalakítási szándékról. Az egzezményről levélben tájékoztatták az államfőt is. A jobbközép pártok vezetői nem voltak hajlandóak tárgyalni Ficoval az új koalicióról. Robert Fico annak ellenére, hogy senki sem találkozott vele, nem adta vissza Gasparovič megbízatását, és megvárta a formális határidő lejártát.

Az SDKÚ-DS, SaS, KDH és a Most Híd közben rendszeresen tárgyalnak az új kormányprogram célkitűzéseiről, ezeket mai sajtótájékoztatójukon kéne ismertetniük.

(SITA)

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program