Blaha akasztófákról beszél, Danko politikai háborúról: durván nekimentek a sajtónak és az ellenzéknek - a Hlas párbeszédet sürget

camera

1

Blaha akasztófákról beszél, Danko politikai háborúról: durván nekimentek a sajtónak és az ellenzéknek - a Hlas párbeszédet sürget

Fotó: TASR 

Megosztás

Ľuboš Blaha (Smer) és Andrej Danko (SNS) az ellenzéket és a liberális sajtót hibáztatja a Robert Fico elleni merényletért, és határozott lépéseket ígérnek. Peter Žiga (Hlas) nyugtatná a társadalmat és visszaterelné a politikát az „érvek területére”, de Michal Šimečkát (PS) nem engedték oda a közös sajtótájékoztatójukra.

Durván nekitámadtak az ellenzéknek és az újságíróknak a Smer és az SNS képviselői a Robert Fico elleni merénylet miatt. Peter Žiga (Hlas) békülékenyebb hangot ütött meg, de a közös sajtótájékoztatón nem emelt kifogást koalíciós partnerei kirohanásai miatt.

Példátlan merénylet Szlovákiában:

Žiga (Hlas) a parlament megbízott elnökeként rövid nyilatkozatban jelentette be, hogy a parlament ülését határozatlan időre felfüggeszti, és összehívta a házbizottság rendkívüli ülését.

„A Robert Fico elleni szörnyű támadást a szlovák demokrácia alapelvei elleni támadásnak tekintem – jelentette ki Žiga. – Szlovákia történetében ilyen szörnyű cselekmény még soha nem történt.”

A megbízott házelnök elvárja, hogy a merényletet minden politikai párt elítélje. „A merényletet a felkorbácsolt érzelmek és a megosztott társadalom következményének tulajdonítom” – jelentette ki Žiga. Szerinte alapvető kihívás, hogy hogyan tudják megnyugtatni a társadalmat.

„Párbeszédet kell kezdenünk, hogy a politikai versenyt visszatereljük oda, ahová való. A politikában érvekkel harcolnak, az erőszaknak nem szabad teret adni” – mondta Žiga.

Blaha: Önök akasztófákat építettek

Az utána következő Ľuboš Blaha (Smer) már sokkal kevésbé volt „béketeremtő” és „árokbetemető” kedvében”. Előbb a Smer nevében elítélte a handlovái merényletet, majd a sajtónak és az ellenzéknek támadt. „Ki akarom fejezni azonban a rettenetes csalódottságomat amiatt, amit önök itt elkövettek az utóbbi években – mondta közvetlenül az előtte álló újságíróknak. – Önök, a liberális média, önök, a politikai ellenzék gyűlöletet keltettek Robert Fico ellen, akasztófákat építettek neki.” A progresszíveket, a liberális médiát, az egész ellenzéket hibáztatta a Fico elleni merénylet miatt.

„Az önök gyűlölete miatt ma az életéért küzd” – mondta feldúltan Blaha a kormányfőről.

Fico egyébként szerinte a legjelentősebb államférfi Szlovákia újkori történelmében.

Danko: kezdődik a politikai háború

Andrej Danko Blahához hasonló hangnemben folytatta, név szerint is említve újságírót.

„Elégedettek? Igen? Az SNS számára ebben a szakaszban kezdődik a politikai háború” – jelentette ki Danko.

Szerinte ezt Robert Ficóval közösen sikeresen megvalósítják. „De lesznek változások, változások a média irányában” – mondta Danko, majd az ellenzéket vette célba. Igor Matovičot említette.

A merénylet szerinte is a társadalomban elharapózott gyűlölet eredménye, de ezért a gyűlöletért csak az ellenzéket és a liberális médiát hibáztatta. „Hiszem, hogy Peter Pellegrini megválasztott köztársasági elnökkel és Robert Ficóval olyan törvénymódosításokat fogadunk el, mint az RTVS-ben, és most már nem fogok meghunyászkodni” – ígérte Danko. Az ellenzéknek is üzent.

„Húzzák meg magukat, és tartsák tiszteletben a választások eredményét” – üzente Danko az ellenzéki pártoknak.

Büszkén vállalta azt is, hogy nem engedte a közös sajtótájékoztatójukra Michal Šimečkát, a Progresszív Szlovákia elnökét, aki a koalícióval közösen akarta elítélni a merényletet.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program