Fico merénylője volt már minden: "békegalamb", versfaragó, de egy oroszpárti neonáci szervezet szimpatizánsa is

camera

2

Fico merénylője volt már minden: "békegalamb", versfaragó, de egy oroszpárti neonáci szervezet szimpatizánsa is

Facebook (Slovenskí Branci) 

Megosztás

Szerdán a kora délutáni órákban egy Juraj Cintula nevezetű férfi közvetlen közelről több lövést adott le Handlován a szlovák miniszterelnökre, aki súlyosan megsérült. A 71 éves merénylőről kapásból kiderült, hogy meglehetősen ellentmondásos figura: verseket írt, tagja volt a Szlovák Írószövetségnek, ám az is kitudódott róla, hogy a neofasiszta és oroszbarát Slovenskí Branci nevezetű szervezettel is szimpatizált.

A három verseskötettel is büszkékedő lévai illetőségű Cintula 2005-ben alapító tagja volt egy irodalmi klubnak, és 2016-ban aláírásgyűjtésbe kezdett egy „Hnutie proti násiliu” (Mozgalom az erőszak ellen) nevű politikai párt létrehozása érdekében. Ekkor – egy Youtube-os videó tanúsága szerint – még azt vallotta, hogy a világ tele van erőszakkal, mintha az emberek megbolondultak volna, mindenütt gyűlölet és szélsőségesség, de közben minden normális ember nyugalmat szeretne és elutasítja az erőszakot.

Az erőszak elutasítása kapcsán azonban nem volt túl következete, mert Cintula ugyanebben az évben felbukkant a 2022 októberében megszűnt Slovenskí Branci nevezetű neonáci, migránsellenes egyesület körül. Ez a félkatonai szervezet tíz évig működött Szlovákiában, és a tagjai kezdettől fogva közel álltak a szélsőjobb eszméket valló Szlovák Megújhódási Mozgalomhoz. A csoport egyenruhás megemlékezéseket tartott a Csehszlovákia 1939-es megszállása utáni bábkormányát vezető Jozef Tiso sírjánál is.  A félkatonai szervezet korábbi vezetője, Peter Švrček később elhatárolódott ezektől a tevékenységektől, és hibának nevezte azokat. Róla azt is tudni lehet, hogy az orosz különleges erők katonái, azaz a Specnazosok képezték ki.  A Vsquare oknyomozó riportja szerint több szállal kötődött az orosz ultranacionalista szervezetekhez. Az egyik korábbi tagjuk, Martin Keprta az orosz szakadárok oldalán részt vett az ukrajnai háborúban. 

Cintula a neonáci egyesület Facebook-oldalára 2016-ban – tehát amikor a mozgalmát is szervezte – kirakott egy posztot, amiben arról írt, hogy számára azért szimpatikus a szervezet, mert önzetlenül lelkes, és a tagjai állami utasítás nélkül készek a cselekvésre egy olyan passzív társadalomban, mint a szlovákiai. Mindez nyolc évvel ezelőtt, tehát a migránsválság idején tűnt számára fontosnak. Amikor az erőszak elleni mozgalmát szervezte.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program