Šutaj Eštok úgy látja, a testőrök mentették meg Fico életét. Változásokat jelentett be, és ez szerinte nem lehet pénzkérdés

camera

1

Šutaj Eštok úgy látja, a testőrök mentették meg Fico életét. Változásokat jelentett be, és ez szerinte nem lehet pénzkérdés

Matúš Šutaj Eštok (Fotó: TASR) 

Megosztás

Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a TA3 hírtelevíziónak adott interjút, melyben többek között beszélt arról, hogy a gyűlölet terjedését meg kell fékezni, emiatt változások várnak Szlovákiára. Kitart viszont amellett is, hogy a biztonsági intézkedések tekintetében nem merült fel hiányosság a handlovái kormányülést követő merénylet kapcsán.

Emlékeztetett arra, hogy a támadó első szavaiból világossá vált, hogy politikai indíték vezérelte, mivel nem értett egyet a kormány politikájával. Hozzátette, hogy ugyanakkor a vizsgálat tovább folytatódik, amiről ő nem nyilatkozhat, sőt, nem is rendelkezik információkkal, mivel nem avatkozhat bele a nyomozásba.

Kihangsúlyozta, hogy a rendőrség pillanatnyilag a közösségi médiában elkövetett több mint 40 esetet vizsgál gyűlöletkeltés és -terjesztés ügyében. “Ha valaki azt mondja, hogy a támadónak be kellett volna teljesítenie a tervét, az nem vicc” – fogalmazott.

Elárulta, hogy ő maga és Richard Glück Smer-képviselő is kapott konkrét fenyegetéseket. “A NAKA már elfogta a fenyegetőt és amennyire tudom, meggyanúsították” – húzta alá, hozzátéve, hogy a továbbiakban is így járnak el a dezinformátorokkal szemben, intenzív fellépést hirdetett meg a közjogi méltóságok és újságírók elleni fenyegetőzőkkel szemben. Felhívta az emberek figyelmét, hogy inkább kerüljék el a problémákat.

Beszélt arról is, hogy javítani kell a legfőbb közjogi méltóságok lakhelyének bebiztosításán. Emlékeztetett a márciusi incidensre, mely során egy nő bejutott Zuzana Čaputová köztársasági elnök házának udvarára. “Vannak dolgok, amiket be kell szerezni és pont. Nem lehet minden pénzkérdés” – szögezte le, kiemelve, hogy a legfőbb közjogi méltóságok biztonságának meg kell felelnie a 21. század követelményeinek.

Šutaj Eštok kitart viszont amellett, hogy a handlovái kormányülést követően a biztonsági intézkedések a lehető legmagasabb színvonalon voltak.

"Nem értem, hogy képesek valamilyen világbajnok fotelhuszárok értékelni a testőrök munkáját" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a testőrök mentették meg a miniszterelnök életét.

Kiállt a közjogi méltóságokat védő hivatal vezetője, Pavol Krejčí mellett, aki szerinte mindent megtett, hogy a testőrök olyan gyakorlatokon vegyenek részt, amilyenekre szükség van, és itt volt ideje visszakanyarodni az előző kormányokhoz, amelyek alatt ez szerinte nem történt meg.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program