A kormány képviselői továbbra is az ellenzéki pártokat és a médiát hibáztatják, elmarad az elnökök által javasolt „békéltető kerekasztal”

camera

1

A kormány képviselői továbbra is az ellenzéki pártokat és a médiát hibáztatják, elmarad az elnökök által javasolt „békéltető kerekasztal”

Fotó: TASR 

Megosztás

Tárgyalni hívta a hét parlamenti pártot az elnöki palotába Zuzana Čaputová hivatalban lévő és Peter Pellegrini megválasztott köztársasági elnök, hogy közösen ítéljék el az erőszakot és csökkentsék a Robert Fico elleni merénylet után kialakult a társadalmi feszültséget. A találkozóra holnap került volna sor, de Zuzana Čaputová már bejelentette, hogy elmarad. Csak az ellenzéki pártoktól érkezett pozitív válasz a két elnök kezdeményezésére, a három koalíciós párt különböző okokra hivatkozva utasítja el a tárgyalást.

A Robert Fico elleni merénylet másnapján találkozott egymással Zuzana Čaputová hivatalban lévő és Peter Pellegrini áprilisban megválasztott köztársasági elnök. A találkozóval azt akarták megmutatni, hogy a két különböző oldalhoz tartozó közjogi méltóság képes ebben a nehéz helyzetben együtt cselekedni a feszültség enyhítése érdekében.

„A vélemények sokfélesége természetes, nekünk is eltér a véleményünk. De mindketten emberek vagyunk, politikusok, akik egyetértenek abban, hogy most mi a legfontosabb a társadalom számára. Az pedig a helyzet megnyugtatása” – üzenték a köztársasági elnökök a társadalomnak.

Miután határozottan elítélték a Fico elleni merényletet és az erőszakot, felhívást intéztek a politikusok felé is. „Ma az újonnan megválasztott köztársasági elnökkel megállapodtunk abban, hogy közösen meghívjuk a parlamenti pártok elnökeit egy megbeszélésre, amelynek célja a feszült társadalmi légkör megnyugtatása és mindenféle erőszak egyértelmű elítélése” – fordultak az államfők a pártok vezetőihez. Szerintük ugyanis a politikusoknak is vissza kell fogniuk magukat.

„Nekünk politikusoknak uralkodnunk kell magunkon, érzéseinken, ha a közhatalmat akarjuk gyakorolni az országban” – figyelmeztették a politikusokat az elnökök.

Hétfőn délután azonban már nyilvánvalóvá vált, hogy a két elnök által kezdeményezett kerekasztal elmarad.

Ellenzéki igen, kormányzati nem

A reakciók nem késtek sokat, de nem minden irányból az érkezett olyan válasz, amire számítani lehetett. A négy ellenzéki párt, a Progresszív Szlovákia, a Szabadság és Szolidaritás, a Kereszténydemokrata Mozgalom és a Szlovákia Mozgalom igent mondtak a felkérésre, a kormánypártok, vagyis a Smer, a Hlas és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) különböző kifogásokkal, de elutasították azt.

Élő hírfolyamunk:

A PS „fegyverszünetet” hirdetne

Michal Šimečka, a PS elnöke röviddel az elnökök nyilatkozata után kiadott reakciójában nagyra értékelte a két politikus megbékélési gesztusát. „A helyzet megnyugtatása érdekében teljes együttműködést kínálok az ellenzékben és a kormányban lévő politikai partnereinknek egyaránt” – jelentette ki Šimečka. A PS egyben leállította választási kampányát, és 100 napos „fegyverszünetet” javasolt a pártoknak.

„Állapodjunk meg abban, hogy mindannyian tartózkodunk a politikai támadásoktól, és legalább 100 napig nem teszünk olyan politikai lépéseket, nem teszünk olyan javaslatokat, amelyek megosztják a társadalmat” – mondta Šimečka.

Hasonlóan nyilatkozott az SaS is, amely szintén leállította a választási kampányát. „Részt akarunk venni a össztársadalmi béke kialakításában. Ha nem akarunk civakodó társadalmat, családokat vagy gyűlölködő szomszédokat, akkor az közös kommunikáció nélkül nem megy” – reagált az elnökök javaslatára Branislav Gröhling, az SaS elnöke.

A választási kampányát a KDH is leállította, legalábbis a nagy kampányrendezvényit elhalasztotta. Az elnökök javaslatát Milan Majerský pártelnök üdvözölte. „Ez nagyon fontos és szükséges gesztus, a KDH elítél mindenféle erőszakot és a parlamenti pártok találkozóján részt vesz” – mondta a KDH elnöke.

Matovič lemondatná Šutaj Eštokot

A meghívást a kerekasztalra Igor Matovič pártja, a Szlovákia (Slovensko) is elfogadta, de ők a többi ellenzéki párthoz képest kevésbé fogták vissza magukat. Matovič szombaton lemondásra szólította fel Matúš Šutaj Eštok belügyminisztert, mivel szerinte politikai felelősség terheli azért, hogy a merénylő képes volt megsebesíteni Robert Ficót.

„Felszólítjuk a belügyminisztert, akinek garantálnia kellett volna a kormányfő biztonságát, hogy az iránta érzett tisztelet jeléül mondjon le posztjáról” – áll a párt nyilatkozatában.

A Hlas sem támogatja „saját” köztársasági elnökét

Habár a Hlas nem mondott azonnal nemet, Matovičék lemondásra felszólító nyilatkozata után Šutaj Eštok kizárta, hogy rész vennének a Peter Pellegrini által is javasolt kerekasztal-megbeszélésen. A Szlovákia pártot szélsőséges szervezetnek titulálta, amellyel sohasem lesz hajlandó tárgyalni.

„A gonosz ma egyenes adásban jelentkezett szólásra – reagált bejegyzésében Šutaj Eštok Matovič felszólítására. – Az OĽaNO álláspontja nettó szélsőségesség, és meghiúsít minden reményt a társadalmi béke létrehozására.”

A belügyminiszter egyébként teljes mértékben visszautasítja, hogy a kormányőrség bármilyen hibát elkövetett volna a merénylet során, pedig szakértők szerint megakadályozható lett volna, hogy a 71 éves férfi 5-ször rálőjön a miniszterelnökre. Bírálta az újságírókat is, mert fel merték vetni a testőrség és a testőrségnek a miniszter által kinevezett vezetőjének a felelősségét. „Újra van itt pár politikus, »kvázi szakértő« és javíthatatlan újságíró, akik igyekeznek bebeszélni az embereknek, hogy a miniszterelnök elleni merényletért lassan már a testőrség a felelős” – mondta a belügyminiszter.

Kaliňák tartaná Fico tempóját

Nem tartja aktuálisnak a kerekasztalt Robert Kaliňák (Smer) miniszterelnök-helyettes, a Smer alelnöke sem. Ő az elnökök kezdeményezését „álságos politikai korrektségnek” tartja. „A társadalmi békét nem lehet az álságos politikai korrektségre felépíteni” – jelentette ki Kaliňák. Nem várható az sem, hogy a kormány esetleg visszafogná magát, ésa társadalmi béke érdekében levenne néhány dolgot a napirendről.

„A szlovák kormánynak folytatnia kell munkáját abban a tempóban, amit még Robert Fico állított be” – jelentette ki Kaliňák.

Ezzel feltehetően az ellenzéknek üzent, aki arra kérte a kormányt, hogy tegyen félre néhány megosztó javaslatot, például a közmédia átalakítását. „Jövő héten a rendes kormányülés mellett lesz egy rendkívüli is, amin az uniós alapokról tárgyalunk” – mondta tegnap Kaliňák.

Elismerte azonban, hogy szükség lenne egy kerekasztalra, amelyen részt vesznek a pártok képviselői. „A választás óta nem került sor a három közjogi méltóság megbeszélésre, ezért egyetértünk a parlamenti pártok vezetőinek az egyeztetésével” – jelentette ki Fico helyettese. Úgy véli, hogy a társadalmunknak megbékélésre, kölcsönös tiszteletre van szüksége, de ehhez szerinte az út nem a „hamis politikai korrektségen” át vezet. És ismét a másik politikai oldalt, illetve az újságírókat hibáztatta a merénylet miatt.

„Amíg nem tesszük rendbe egyes politikusok, néhány média és néhány újságíró retorikáját, amely éveken át arra épült, hogy Robert Ficót bűnözőnek, maffiózónak, diktátornak, gyilkosnak, Putyin szolgájának, a megállítandó gonosznak állították be, és ők megtesznek mindent, hogy Robert Fico ne kormányozzon, addig nem lehet tovább menni” – jelentette ki Kaliňák.

Szerinte ugyanis ez az oka annak, hogy a miniszterelnök ellen merényletet követtek el.

Az SNS retorikája csak még harsányabbá vált

Andrej Danko és pártja kicsit sem vett vissza a már korábban is ellenséges retorikából. A pártelnök „felpofozással” fenyegette Michal Šimečkát, a PS elnökét, és azt is kijelentette, hogy Igor Matovičcsal nem hajlandó egy asztalhoz ülni. „Olyan emberrel, mint Matovič, nem fogok egy asztalhoz ülni” – mondta Danko. A Szlovákia Mozgalom elnökét azzal vádolja, hogy ő okozta a gyűlölködést a társadalomban, és „táncolt Ján (Kuciak) és Martina (Kušnírová) sírján”.

„A legfontosabb feladatunk a Smer-Hlas-SNS kormány megőrzése” – jelentette ki Danko.

Hasonló szellemben nyilatkoznak a párt többi képviselője is. Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter, aki szerint az „ilyen kerekasztalok szervezése még túl korai”.

Pellegrini visszatáncolt

A pártok – köztük saját pártja, a Hlas – reakciója után Peter Pellegrini megválasztott köztársasági elnök gyorsan kitáncolt a felhívás mögül. „Egyes politikusok nem képesek az alapvető önreflexióra még ilyen óriási tragédia után sem” – jelentette ki Pellegrini.

Čaputová vasárnap még reménykedett:

Neveket, pártokat nem említett, de szerinte éppen az egyes politikusok kijelentései járultak hozzá a alapvetően a társadalmi feszültség megnövekedéséhez.

„Úgy látszik, hogy az összes parlamenti politikai párt kerekasztalára még nem érett meg az idő, de talán később még sor kerülhet rá” – mondta a megválasztott államfő.

Úgy véli azonban, hogyha a politikusok nem is képesek még a békülésre, az emberek ezt megtehetnék. „Kérem, ne hagyják, hogy a politikai harc negatív érzelmi megnyilvánulásai befolyásolják önöket, mert a következő időszakban erre kell számítani” – véli Pellegrini.

Čaputová is belátta, hogy itt még nem lesz béke

Zuzana Čaputová köztársasági elnök ma délutánig várt, majd bejelentette, hogy a kerekasztal elmarad. „A köztársaségi elnöknek továbbra is meggyőződése, hogy a legfontosabb a társadalmi helyzet megnyugtatása, de tiszteletben tartja, hogy ez nemcsak időt, hanem türelmet is igényel” – áll az elnöki hivatal nyilatkozatában.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program