Már tudni, mikor lép életbe a mobiltilalom a szlovákiai iskolákban

camera

1

Már tudni, mikor lép életbe a mobiltilalom a szlovákiai iskolákban

-illusztráció- (Fotó: Pixabay) 

Megosztás

Hétfőn Tomáš Drucker oktatásügyi miniszter volt Braňo Závodský vendége az Expres rádió műsorában, aki az aktuális politikai helyzet mellett arról is beszélt, hogy mikortól tiltják be a mobiltelefonok használatát az iskolákba.

Drucker még április elején beszélt a mobiltelefonokat érintő tilalomról. Akkor azt mondta, nem a digitális technológia kizárása a cél, hanem az átgondolt és értelmes felhasználása.

A javaslat szerint az 1-3. évfolyamra teljes tilalom vonatkozik majd a tanítás és a szünetek ideje alatt, illetve az iskola területén belül. A 4. évfolyamtól a tilalom alól kivételt jelent majd, ha az állami oktatási program megköveteli a mobiltelefon használatát. A 6. évfolyamtól további kivételt határoznak meg, mégpedig, ha a mobiltelefon szükség szerinti használatát a tanár engedélyezi.

Drucker felhívta a figyelmet a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által gyűjtött információkra, miszerint a gyerekek bizonyítottan rosszabb eredményeket érnek el, valamint nehezebben tudnak figyelni a tanítás során, ha az iskolában ellenőrizetlenül használhatják a mobiltelefont.   

Az oktatásügyi miniszter a rádióműsorban közölte, hogy Szlovákiában 2025. január 1-től léphet életbe a mobiltelefonokra vonatkozó tilalom az iskolákban. A minisztérium már készíti az ezzel kapcsolatos javaslatot, a törvényt viszont még nem fogadták el.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program