Szerkesztők távoznak a Pátria rádióból, nem várják meg, amíg a parlament bedarálja az RTVS-t

camera

1

Szerkesztők távoznak a Pátria rádióból, nem várják meg, amíg a parlament bedarálja az RTVS-t

Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció 

Megosztás

A parlament szerdán második olvasatba utalta a jelenlegi közmédia, az RTVS megszüntetését, és az új intézmény, az STVR létrehozásáról szóló törvényt, amellyel a kormány átvenné az irányítást az intézmény felett. A jogszabály elfogadása ugyan csak júniusra várható, azonban az RTVS magyar szerkesztőségéből, a Pátria rádióból már több újságíró bejelentette távozását, és ha a törvényt elfogadják, akkor akár még többen is felmondhatnak.

A koalíció 77 szavazattal utalta második olvasatba szerdán a Szlovák Rádió és televízió (RTVS) megszüntetéséről szóló törvényt, amely a kormány irányítása alá helyezné az intézményt, és lehetővé tenné az új vezérigazgató – és ezzel együtt – egy új vezetés kinevezését.

Habár a törvény elfogadása csak jövő hónapra várható, a közmédia magyar adójából, a Pátria rádióból már most távoznak újságírók.

Júniusban befejezi a munkát Molnár Norbert, a Pátria vezető szerkesztője és távozik Kuklis Katalin szerkesztő is.

Arról is lehetett hallani, hogy ha a jogszabályt változatlan formában fogadják el, akkor távozik Lovász Attila is, az RTVS nemzetiségi műsoraiért felelős igazgató, de ezt Lovász nem erősítette meg.

Az igazgató azonban azt megerősítette, hogy valóban távozik két munkatársuk: Molnár Norbert és Kuklis Katalin a Pátria szerkesztőségéből. Azt is elmondta, hogy június 1-től Ürge Tamás lesz a Pátria vezető szerkesztője.

„Nem titkolom azonban, hogy minden döntés csak átmeneti, a jelenlegi helyzetben nem lehet tartós döntéseket hozni” – mondta a Paraméternek Lovász.

Egyes információk szerint az átalakított RTVS vezetőit a koalíciós pártok választják majd ki, a Pátria rádió, illetve az STVR nemzetiségi műsorainak vezetőjének személyére pedig a Magyar Szövetség tehet majd javaslatot.

Az RTVS-ben tart a sztrájkkészültség

Molnár Norbert szerint a közmédiában továbbra is feszült a helyzet. „Folyamatos a sztrájkkészültség az RTVS-ben, amit az alkalmazottak hirdettek meg, a vezetésnek ehhez semmi köze. Az emberek viselik a szolidaritási szalagokat” – tájékoztatta a Paramétert Molnár Norbert, az egyik távozó szerkesztő. Áprilisban, amikor a kormány elfogadta az RTVS megszüntetését kimondó javaslatot, “fekete napot” tartott a közmédia.

Az RTVS alkalmazottai tegnap csendes tiltakozást tartottak az RTVS Tanácsának, vagyis a közmédia jelenlegi ellenőrző testületének ülése idején is. „A tanács konstatálta, hogy a vezérigazgató törvényt sértett a tavalyi béremelésekkel, de az alkalmazottak szerint ez csak egy álca, amely a vezérigazgató ellehetetlenítését, az ellen való hangulatkeltést szolgálja a tanács részéről” – mondta Molnár.

Ľuboš Machaj jelenlegi vezérigazgató tavaly hajtott végre béremelést az intézményben, ezt nevezte jogellenesnek a Tanács. A felügyelő testület ugyan nem kezdeményezte az általa törvényellenesnek tartott béremelés miatt a vezérigazgató leváltását, de a koalíciós pártok így is kihasználhatják a döntést Machaj leváltása érdekében.

Egyre nehezebb a munkavégzés az RTVS-ben

Szerinte a tényleges újságírói munkát már a jelenlegi helyzet is nehezíti, amikor a kormány nyomása ellen kell védekezniük az RTVS munkatársainak.

„Az emberek nem tudnak száz százalékosan arra koncentrálni, ami a munkájuk, mert arra kell figyelniük, ami körülöttük zajlik” – mondta Molnár.

Ő is emiatt nyújtotta be felmondását, és heteken belül távozik az intézményből. „Nem lehet normálisan dolgozni egy olyan közegben, ahol az ember nem tud csak a munkájával foglalkozni, nem tud csak arra figyelni, hogy mi kerül adásba, hanem azzal kell foglalkoznia, hogy mi a helyzet a tévében, a rádióban, mi történik a parlamentben, hogy megszűnik-e vagy talán mégsem a munkahelye” – magyarázta Molnár.

A kormány célja a közmédia elfoglalása

A legnagyobb félelmük, hogy az új vezetés, amelyet a törvény elfogadása után a koalíciós pártok az új intézmény, az Szlovák Televízió és Rádió (STVR) élére jóvá hagynak, lehetetlenné teszi majd a szabad munkavégzést.

„Ennek a törvénynek az a célja, hogy a kormánypártok politikailag elfoglalhassák a közmédiát. Lehet ezt a jogszabályt még finomítgatni, néhány szót módosítani, de a lényeg, vagyis az intézmény elfoglalásának szándéka nem változik” – mondta Molnár.

Arra nem lát esélyt, hogy ez alapvetően megváltozzon, javuljon a jogszabály.

"Az az elsődleges céljuk, hogy eltüntessék a jelenlegi igazgatót, és egy új, szervilis, őket kiszolgáló embert ültessenek a helyére, aki úgy fog muzsikálni, ahogyan azt a kormánykoalíció megköveteli. Ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy a törvény mit tartalmaz”

– magyarázta Molnár

Molnár Norbert június elsejétől már nem vezető szerkesztő a Pátriában, július egytől pedig távozik az intézményből. Várhatóan visszatér az Új Szóba, amelynek korábban több mint tíz éven át volt a főszerkesztője. Nem a főszerkesztői posztra tér vissza, a lap online kiadásának a vezetője lesz.

Pellegrinire várnak a törvény elfogadásával

A parlament várhatóan a júniusi ülésén fogadhatja el az RTVS-t megszüntető, és az STVR-t létrehozó jogszabályt, amely már július 1-jén életbe léphet. A koalíció azért is várja meg a júliust, hogy a törvényt már Peter Pellegrini megválasztott államfő írhassa alá, aki június 15-én foglalja el a köztársaségi elnöki hivatalt.

Az új törvény hatályba lépésével azonnal megszűnik a jelenlegi vezérigazgató, Ľuboš Machaj megbízatása. Az új igazgatót az STVR Tanácsa választja majd meg, amelynek 5 tagját a parlament választja, négyet pedig a kulturális miniszter, egyet a pénzügyminiszter javaslatára. A törvénytervezet már korábban annyiban változott, hogy kimarad belőle az úgynevezett „Programtanács”, amit a jogszabály ellenzői csak „cenzortanácsként” emlegettek. Az ebben ülő politikusok közvetlenül beleszólhattak volna az egyes programok tartalmába. Helyette lesz azonban egy „Etikai tanács”, amely szintén véleményezheti majd a közmédia műsorait, de nem lesz döntési jogköre. A jogszabály tízszeresére növeli a reklámidőt a közmédiában, ami az ellenzék szerint kommerszebb műsorokat eredményez majd.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program