Két okból is módosítani kellett a korkedvezményes nyugdíjazás feltételeit

camera

1

Két okból is módosítani kellett a korkedvezményes nyugdíjazás feltételeit

Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció 

Megosztás

A munkaügyi minisztérium módosításokat eszközölt a korkedvezményes nyugdíjak kiszámításában. Erik Tomáš munkaügyi miniszter kijelentette, azáltal, hogy a korengedményes nyugdíjat a klasszikus nyugdíjjal tették egyenlővé, a munkaadóknak és az Európai Bizottságnak is eleget tettek.

Ellenkező esetben fennállt a veszélye annak, hogy a helyreállítási tervből származó pénz egy részét nem fizetik ki Szlovákiának.

“Két dolognak tettünk eleget. Egyrészt, ez egy fontos kérés volt a munkaadók részéről, mert a korengedményes nyugdíjazás feltételei a munkavállalók tömeges távozásához vezetett. Ez óriási problémákat okozott a munkaadóknak, különösen a közlekedés területén. Jól tudjuk, hogy egyes vonalakon kénytelenek voltak felfüggeszteni a közlekedést” – idézi Tomášt a Topky.

Kiemelte, hogy 2022-hez képest 200 százalékos volt a korengedményes nyugdíjazás növekedése, közel 80 százalékuk pedig a kedvezőbb feltételeket szem előtt tartva választotta a korkedvezményes nyugdíjat.

Tomáš szerint ezzel az Európai Bizottság kérésének is eleget tettünk, hiszen olyan intézkedés elfogadására volt szükség, amely garantálja a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát.

A korkedvezményes nyugdíjra vonatkozó módosítás értelmében a várható élettartam növekedésének arányában nő a 40 ledolgozott év után járó korkedvezményes nyugdíjjogosultság határa is, ugyanúgy, mint a rendes nyugdíjkorhatár esetében. Ezáltal tehát később lehet majd korkedvezménnyel nyugdíjba vonulni.

Emellett a korkedvezményes nyugdíjba vonulás miatti levonás is emelkedett május 15-től. A rendes nyugdíjkorhatár előtti minden egyes hónap után 0,5 százalékot vonnak le a korkedvezményes nyugdíj kiszámításakor. Korábban ez az arány 0,3 volt.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program