Csáky Pál: Robert Fico egy hazárdjátékos, és a fagyi meg visszanyalt

camera

1

Csáky Pál: Robert Fico egy hazárdjátékos, és a fagyi meg visszanyalt

Facebook (pal.csaky) 

Megosztás

Évek óta durvul a közbeszéd Szlovákiában, és ebben magának Robert Ficónak komoly szerepe volt – elemzi a szlovák kormányfő elleni merényletkísérlet okait a Heti Válasz podcastjában Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának korábbi elnöke, aki véleményezte az oroszok ukrajnai háborúját is.

A korábbi miniszterelnök-helyettes szerint nem igaz, hogy Ficóra azért lőttek rá, mert békepárti politikus lenne. Úgy véli, az, ami a szlovák kormányfővel történt, az bizonyára a jéghegy csúcsa, de nem egyedi eset, és idézte a szlovák közszolgálati televízióban megszólaló utca emberét, miszerint Fico az elmúlt években  militáns hangnemet ütött meg, és hatalmas érzelmi hullámokat gerjesztett maga körül …és most az egyik negatív hullám átcsapott rajta, tehát “a fagyi visszanyalt”. 

Csáky – a Heti Válasz podcastjában – elmagyarázta, hogy Fico ifjú kommunistaként kezdte a politikai pályafutását, és ha nem került volna sor a rendszerváltásra, akkor elképzelhető, hogy a Szlovák Kommunista Párt Központi Bizottságának főtitkárát ma Robert Ficónak hívják. Aki meg többször is kijelentette nyilvánosan, hogy nem vette észre, hogy ’89-’90-ben, azaz a rendszerváltáskor bármi is történt volna Szlovákiában. Csáky felidézte a 2006-os évet, amikor úgy nézett ki, hogy az MKP  Ficóval alakít kormányt. Négy alkalommal tárgyaltak erről a kérdésről, és egyszer csak történt valami, ami lényegében a mai helyzet megértéséhez is szükséges. Fico ugyanis kiegyezett az olyan vállalkozókkal, gazdasági emberekkel, akik azóta börtönben is kerültek, példaként Ladislav Bašternákot nevezve meg, akinek az egyik luxus apartmanjában lakott egy darabig a Smer vezetője is.

Nem lehet, hogy elhallgassuk az igazságot

Csáky idéz egy brit mondást, hogy

a szenvedő ember iránti tisztelet nem szabad, hogy megakadályozzon bennünket abban, hogy elmondjuk az igazságot, még akkor is, ha Robert Fico most nagyon nehéz helyzetben van.

Az MKP korábbi irányítója visszaemlékszik a 2018-as szlovákiai újságíró-gyilkosságra, ami szinte példa nélküli volt nem csupán a régiónkban, hanem az Európai Unióban is. Úgy véli, ez is lényegében az újságírókkal szembeni ficói politikai támadások egyik velejárója volt, és  nagyon úgy néz ki, hogy Fico egyik alvilági ismerőse adta ki a parancsot arra, hogy ez megtörténjen. 

Aztán Robert Ficónak le is kellett mondania még abban az évben, és 2019-ben senki egy lyukas garast sem adott volna Szlovákiában azért, hogy ő még egyszer visszatérne a nagypolitikába. 2020-ban a parlamenti választásokon aztán katasztrofális vereséget szenvedtek, jött Igor Matovič fura pártja, amelyik amatőrökből állt, akik  amihez csak hozzányúltak, azt elrontották De mentségükre legyen mondva, hogy legalább hagyták dolgozni a rendőröket és az igazságszolgáltatást. Csáky szerint tehát Robert Fico furcsa alvilági alakokkal fonódott össze, és megemlítette, hogy 2020 óta egy alkotmánybíró távozott a pozíciójából, egy főügyész börtönbe zártak sikkasztásért, és vagy egy tucatnyi bíró le kellett, hogy mondjon, illetőleg vizsgálati fogságba került. 

Érzelmi hullám és a fagyi visszanyal

Közben meg beütött a világjárvány, illetőleg az oroszok háborút indítottak Ukrajna ellen, és ezeket a kérdéseket még a vérprofik is nagyon nehezen tudták volna kezelni.  Az embereknek elegük lett a kapkodásból, Fico pedig a legdurvább szavakat használta a kormányra, az újságírókra, a közéleti szférára. Tehát Robert Fico nagyon vastagon benne van abban, hogy a közgondolkodás így eltorzult Szlovákiában, és minden eszközt megragadott arra, hogy ő visszakerüljön a hatalomba. Ez sikerült neki, de olyan áron, hogy komoly érzelmi hullámokat keltett maga körül, és most a fagylalt visszanyalt. Így a handlovái merénylő, az szerinte az érzelmi hullám hatására cselekedett. 

A “békepárti” magyarul: kapitulációpárti

Csáky kitért arra a szóhasználatra, ami Magyarországon most elterjedt, jelesül, hogy Ficót békepártisága miatt támadta meg egy háborúpárti személy.

"Ott kellene kezdeni a dolgot, hogy... Magyarország kormánya tényleg nem békepárti, hanem kapitulációpárti. Tehát Ukrajna kapituláljon. Ha nem adunk Ukrajnának támogatást, akkor ez lesz a vége. És akkor kérdés, hogy mi jön utána"

– nyilatkozta Csáky. Persze, békét kellene kötni, Csáky is ezt mondja, csak meg kell hozzá teremteni a feltételeket, és ha “például az agresszor lenne olyan kedves és kivonná a csapatait Ukrajna területéről, akkor ez nagyon gyorsan tető alá is kerülhetne. Tehát ez a békepárti magyarországi szlogen, ez azért egy maszlag, amit így az emberekkel etetnek”. 

Az MKP-s expolitikus megemlítette a Ficó-féle ügyekre rávilágító csiffári vadászházzal kapcsolatos tudnivalókat, majd hozzátette, hogy a miniszterelnök  a kormányzásával gerjesztette az indulatokat. A smeres politikus volt az, aki lefejezte a rendőrséget, megszüntette a speciális ügyészséget, a speciális bíróság ellen támadásokat indított, és most a közszolgálati televíziót akarják benyomni a kormány alá, hogy a kormány szócsöve legyen, mert eddig az viszonylag független volt. 

Ha ez így megy tovább, baj lesz

Az ilyen hatalomgyakorlás ellen harmincezres tüntetések voltak országszerte, nem csak Pozsonyban, de Szlovákia több városában. Csáky a merénylővel összefüggésben egy szlovák pszichiáter véleményét idézi, aki azt mondta, hogy szerinte ez egy messianisztikus föllángolás volt és az elkövetőben az államfőválasztás után született meg a döntés, hogy ezt a lépést megteszi, mert meg akarta menteni Szlovákiát ettől a miniszterelnöktől. Tehát a kormányfő a tevékenységével gerjesztett ilyen hullámokat, és ha ez a vonulat így megy tovább, akkor Csáky úgy látja, baj lesz. 

Megjegyezte azt is, hogy a történtek után Zuzana Čaputová köztársasági elnök – Peter Pellegrini megválasztott államfővel együtt – megpróbálta összehívni az összes parlamenti párt vezetőjét, adjanak ki egy közös nyilatkozatot, de a kormánypártok nem mentek el. Még szerencse, hogy egy közös parlamenti nyilatkozatot ki tudtak adni, ami bár tartalmában kevés, de mindenképp jó, hogy legalább erre futotta.

Előrehozott választások várnak ránk?

És most itt van egy másik nagy probléma, hogy Robert Ficóval kapcsolatban nem világos, hogy mikor tud visszatérni a lábadozásból. A koalíción belül ugyanis fejtörést okoz, hogy a házelnököt köztársasági elnökké választották, és bár van egy koalíciós szerződés, de Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke azt mondta, hogy erre a pozícióra ő tart igényt. A koalícióban van még pár nyitott téma, és a kérdés az, hogy ezt kibírja-e ez a kormánykoalíció, és így akár egy előrehozott parlamenti választásba is torkollhat ez a folyamat.

Egy hatalomtechnikus, aki a saját zsebére is játszik

Csáky szerint Robert Fico egyszerre hatalomtechnikus, és saját zsebre játszó figura, mert a kettő összefügg. “Én nem láttam még hatalomtechnikust, aki ne játszott volna saját zsebre is. Tehát nem csak a hatalom, hanem az ezzel járó pénz is érdekelte őt, illetőleg tudja,…hogy pénzzel, nagy pénzekkel nagy politikát lehet csinálni.”  A volt miniszterelnök-helyettes, vállalva a kijelentésének ódiumát, azt mondja, hogy

"Robert Fico egy hazárdjátékos, külpolitikában is, biztonságpolitikában is, belpolitikában is", de még mindig két út áll előtte, aztán kiderül, hogy van-e önkontrollja, vagy nincs a jövőt illetően. Az egyik az, hogy megcsinálja a piszkos munkát, megpróbálva érvényesíteni a politikai akaratát, és utána konszolidálja a helyzetet. A másik lehetőség az, hogy állandósul a hidegháború,

és akkor a társadalomban marad a feszültség, sőt nőni fog. Rákerül egy spirálra, egy kényszerpályára, és akkor még egyéb furcsább dolgok is előfordulhatnak Szlovákiában. És itt nagy a média, de főleg  a politika felelőssége, hogy milyen irányba tudja és akarja befolyásolni a közgondolkodást, a közvélekedést. Ha nagyon durva a közbeszéd egy társadalomban, az naponta csiszol mindenkinek az igazságérzetén, az ingerküszöböt lejjebb nyomja, és ez  veszélyes. 

Csikótársadalom

Csáky kielemezte a szlovák társadalom állapotát is. Úgy véli, minden társadalomnak van egy mélyebb tudata. Mert valahogy mindannyian szocializálódtunk, mint ahogy szocializálódtak a szüleink és a nagyszüleink. A politikus-közíró szerint Szlovákiáról az állapítható meg, hogy egy csikótársadalom. Ő már a 90-es években írt arról az egyik könyvében, hogy amikor a szlovák politika viselkedését látta Magyarországgal szemben, (például bősi vízerőmű), akkor úgy tűnt, mintha egy 18 éves, tesztoszteronnal töltött fiatalember vitatkozna egy 50 éves bölcs emberrel. Csáky úgy látja, hogy a szlovák társadalom éretlen még, és ebben a társadalomban könnyebben létrejönnek az egyébként elfogadhatatlan kilengések is. és ezért Szlovákia tulajdonképpen a korlátlan lehetetlenségek országa. Elég, ha visszagondol az ember arra, hogy a kilencvenes évek második felében megtörténhetett az, hogy a szlovák titkosszolgálat elrabolta külföldre az akkori államfő fiát.

Világprobléma

Valami rossz történt az elmúlt harminc évben, zárja a gondolatait Csáky Pál, aki szerint rendszerszerű problémák vannak, és nem csupán Kelet-Közép-Európa, hanem a nyugat-európai társadalmakban is. Abba meg bele sem mer gondolni, hogy ha az Amerikai Egyesült Államokban Donald Trump ősszel veszít, akkor az milyen hullámokat vet, mert néhányan már polgárháborúról vizionálnak. Tehát egy általános világproblémáról van szó, és ez nagyon sokak felelőtlenségének az eredménye, és érdemes lenne az úton megállni és körülnézni. Csáky, aki egész életében fölnézett a magyar értelmiségre, néha elborzad azon, hogy Magyarországon bizonyos médiában mik jelennek meg. Ha az ilyenek rendszerszerűen történnek, az naponta rontja a társadalom állapotát, és akkor egyszer csak felbukkan egy ilyen furcsa valaki, mint ez a szlovákiai merénylő.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program