Engedély nélkül repült az a helikopter, amely lezuhant a Tátrában

camera

1

Engedély nélkül repült az a helikopter, amely lezuhant a Tátrában

Fotó: X/This is Slovakia 

Megosztás

Május 25-én, szombaton a Magas-Tátrában, a Hunfalvy-hágó (Chata pod Rysmi) közelében lezuhant egy OK-STR rendszámú Robinson R44 Raven helikopter.

Ez a gép ugyanaz a gép, amellyel Filip Kuffa államtitkárt vitte a Kis-Fátrába. Kuffa ezúttal nem volt a fedélzeten – írja a Denník N.

Azok a szemtanúk, akik látták, hogy a helikopter lezuhant a menedékház közelében, az ő elmondásuk szerint a pilóta megpróbálta a gépet a menedékház melletti helikopter-leszállóra irányítani. A Hunfalvy-hágónál egyébként hivatalosan csak június 1-jén nyílik meg, a téli szezonzárás. A szezonra való felkészülés már folyamatban van a helyszínen. Ebben az évben egy új kinti WC építése is szerepelt. Az eredeti latrinát 2023 őszén egy szélvihar tönkretette. Viktor Beránek, az egyik ott nyaraló szerint éppen az új vécé építését ünnepelték, amikor észrevették a helikoptert.

„Nem voltak jók a repülési körülmények, sejtettem, hogy baj lesz” – mondta Beránek. A helikopter egy kis hómezőre esett, Beránek szerint ez volt a fedélzeten lévők nagy szerencséje. “Ha nekiütköztek volna a szikláknak, rosszabbul is végződhetett volna a történet.”

Így történt a baleset

A helikopterbaleset szombaton 19:00 és 19:15 között történt. Ekkor több szemtanú is ott volt a helyszínen. Elmondásuk szerint a helikopter a baleset előtt legalább egyszer átrepült a menedékház felett, és megpróbált leszállni a helikopter-leszállóra, amely a házikó közelében található.

A gépen láthatóan problémák voltak. Amikor a pilóta nem érte el a szükséges magasságot, a gép jobbra fordult egy lejtős hómezőre, ahol borulni kezdett, és a légcsavarlapátok megkavarták a havat. A szemtanúk szerint a legénység tagjai később technikai problémákról beszéltek.

EP-választási interjúink:

Lehetséges, hogy a legénység Hunfalvy-hágóhoz akart menni. A Denník N szerint a stáb tudta, hogy szombaton egy latrinát építenek ott, és valószínűleg ott is fognak ünnepelni. Igor Pap három nappal a baleset előtt egy bejegyzést tett közzé a közösségi oldalon, amely megörökítette a latrinának az építését.

A Robinson R44 Raven egy hajtóműves könnyű helikopter. A gép a cseh Industry-logistik s szállítócég tulajdona. A cég ügyvezető igazgatója Jaroslav Strakoš, akinek állandó lakhelye Opavában van.

A balesetet követően utasok gyorsan kiugrottak a helikopterből sokkos állapotban, egyikük Igor Pap barlangász volt, aki videót közölt Filip Kuffa repüléséről. Egy bárban dolgozik a Paseky felvonó legfelső állomásán, a Kis-Fátrában. A másik Aleš Hrebík, a liptószentmiklósi vidámpark szélcsatornájának oktatója volt, aki városnéző repüléseket is kínál Liptó felett.

A cseh pilóta és a helikopter tulajdonosa fejsérülést szenvedett, és megsérült a szeme. A menedékház személyzete ellátta a sérüléseiket, a pilótához pedig mentőhelikoptert hívták. A legénység megmaradt két tagja, akik könnyebb sérüléseket szenvedtek, éjszakára a menedékházban maradtak. Beránek elmondása szerint a pilóta vasárnap ment haza a kórházból.

Beránek azt is elárulta, hogy az utasok teste ragadt a méztől. “Valószínűleg mézet vettek Žakovcén.” Žakovcén működik a Nagy Krisztus Intézet is, amelyet Filip Kuffa Marián nagybátyja vezet.

Annyit tudni, hogy a helikopternek nem volt engedélye ahhoz, hogy a nemzeti parkban repüljön, a pilóta pedig kikapcsolta az adóvevőt.

A Denník N megkereste a Közlekedési Hivatalt és a légiforgalmi szolgálatokat azzal a kérdéssel, hogy vizsgálják-e a helikopter-balesetet és mi volt a repülés útvonala. A közlekedési minisztériumhoz irányították őket. Azt írták vissza, hogy a baleset jelenleg vizsgálati szakaszban van, ezért nem tudnak nyilatkozni a miértekről.

Szemtanúk szerint a rendőrség szombat este érdeklődött az ügyben. Vasárnap óta repül ott repül a Tátra felett a belügyminisztériumhoz tartozó fekete rendőrségi helikopter is.

A Közlekedési Hivatal ugyanakkor hozzátette, hogy nem rendelkeznek repülési adatokkal, így láthatóan ismét nem volt aktivált transzpondere (transzpondere) a pilótának, mint amikor túl alacsonyan repült Veľký Rozsutec felett. Ezt a magyarázatot támasztja alá az is, hogy abban az időben ilyen repülést még a Flightradar24 globális repüléskövető szolgáltatás sem rögzít.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program