Orvos jár majd Robert Ficóhoz, nagy titokban szállították haza

camera

1

Orvos jár majd Robert Ficóhoz, nagy titokban szállították haza

Robert Fico - Fotó: TASR 

Megosztás

Robert Fico miniszterelnököt csütörtökön este nagy titokban szállították pozsonyi otthonába a besztercebányai Roosevelt kórházból.

A SME beszámolója szerint az óvárosi luxuslakásánál testőrök és rendőrök várták odakint, a lakók szerint odabent is. Az odaérkező újságírókat a rendőrök ellenőrizték.

A lap megjegyzi, hogy a kormányfő nem az orvosok tanácsa ellenére hagyta el a kórházat, hanem az őt kezelő orvoscsoport ítélte meg úgy, hogy egészségi állapota alapján 15 nappal a merénylet után már alkalmas az otthoni ápolásra. Hazaszállítását pénteken reggel a besztercebányai kórház is megerősítette.

A miniszterelnök csütörtökön újabb ellenőrző vizsgálatokon esett át a besztercebányai kórházban, amelyek megerősítették az állapotának javulását a merénylet után. Ugyancsak a napokban kezdődött meg a rehabilitációja, melyről a kórház igazgatónője, Miriam Lapuníková úgy nyilatkozott, hogy hosszadalmas és nehéz lesz.

Fico két műtéten esett át azt követően, hogy május 15-én egy 71 éves lévai férfi, Juraj Cintula a handlovái kihelyezett kormányülés után öt lövésből négyszer eltalálta. A miniszterelnök tanácsadói csapatának vezetője, Erik Kaliňák néhány napja azt mondta, a lövések öt helyen okoztak sérülést a vékonybelén. A támadót a helyszínen elfogták, majd vizsgálati fogságba helyezték.

Fico a SME közlése szerint azt kérte, hogy amint lehetséges, Besztercebányáról már ne egy másik kórházi intézménybe szállítsák át, hanem haza. A lap úgy tudja, az egészségi állapotát mostantól a belügyminisztérium által üzemeltetett pozsonyi Szent Mihály kórház orvosai felügyelik, onnan járnak majd ki orvosok az otthonához.

Mostanáig sem a kormányhivatal, sem Robert Kaliňák kormányalelnök nem beszélt arról, mennyi ideig lábadozhat Robert Fico és mikor térhet vissza a kormány élére. Távollétében Kaliňák vezeti a kormányüléseket.

EP-választási interjúink:

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program