Elvesztette YouTube-csatornáját a szélsőséges szlovák dezinformátor, Daniel Bombic

camera

1

Elvesztette YouTube-csatornáját a szélsőséges szlovák dezinformátor, Daniel Bombic

Daniel Bombic / Danny Kollar 

Megosztás

A Danny Kollar néven ismert youtuber kitiltása elvileg örökös, ezzel ugrott egy jó kis bevételi forrása, és közel 80 ezer követője.

A hírt egyébként Martin Hodás publicista jelentette be saját, Na druhom brehu • Slovensko & dezinformácie nevű oldalán.

Hodás megjegyezte, hogy Bombic tagdíjat szedett a követőitől, akik azért cserébe élőben kommentálhattak az online streamelései közben.

Daniel Bombic egyébként Londonban él, Szlovákiában nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, miután büntetőeljárás van folyamatban ellene. A brit hatóságoknál folyamatban van a döntés arról, kiadják-e Szlovákiának.

Adásaiban a jelenlegi kormánykoalíció vezető politikusai is szerepeltek már, beleértve például Robert Ficót, Robert Kaliňákot, Matúš Šutaj Eštokot (Hlas), és június 5-re Erik Kaliňákot hívta meg a Smerből. Szerepelt már nála Andrej Danko SNS-elnök és Štefan Harabin elnökjelölt is.

Danny Kollar néven nemcsak a YouTube-on szerepelt, de a Telegramon és az X-en (ex-Twitter) is, ugyanakkor a YouTube-on volt a legnagyobb a követőtábora. Az egyes csatornákon különböző álhíreket, félrevezető információkat terjesztett, meglehetősen agresszív módon, például a koronavírusos világjárványról, az oltásokról, egy új világrendről, a cionisták globális hatalmáról, az ukrajnai háborúról.

Kommentálta a prágai bölcsészkaron történt lövöldözést is, melyet szerinte az elkövető azért hajtott végre, mert a fehér fajt veszélyben érezte az LMBTQ+ közösség előtt. Úgy értékelte a történteket, mint a “buzik rendszere” elleni támadást.

A SME korábban megírta, hogy Bombic a szlovákiai elnökválasztás előtt nyíltan támogatta Peter Pellegrinit, a győzelme után pedig közölte, a londoni missziója a végéhez ért, hamarosan hazajön. Ugyancsak a SME tett közzé videókat és felvételeket, melyeken látni, ahogy Bombic náci karlendítést mutat be, neonáci dalokat énekel és találkozik a szlovák neonáci szcéna olyan szereplőivel, mint a Juden Mord vagy a Krátky proces nevű együttesek.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program