A Duna emelkedő vízszintje miatt Pozsonyban több megelőző intézkedést hajtanak végre

camera

1

A Duna emelkedő vízszintje miatt Pozsonyban több megelőző intézkedést hajtanak végre

Fotó: TASR 

Megosztás

A Duna emelkedő vízszintje miatt több intézkedés is zajlik Pozsonyban. Megelőző okokból hétfőn kora este lezárta a főváros a Tyrš rakpart alsó parkolóját. Dévény városrészben a károlyfalvi Duna-ág medrének a Dévényi út alatti ártérbe való esetleges töltése kapcsán ült össze a kríziscsapat. Szükség esetén készek rendkívüli állapotot hirdetni ezen a helyen - írja a TASR.

“A jelenlegi előrejelzés a töltés szintje alatti szintet jósol, de a parkolót megelőző okokból lezárják, ha gyorsan változna a helyzet” – állítja a pozsonyi önkormányzat.

A Duna és Morva folyó szintje jelenleg elsősorban a németországi és ausztriai nagy mennyiségű csapadék miatt emelkedik, a következő órákban az árvízi aktivitás első szintjére való emelkedés várható. A Morva folyó vízszintjének emelkedése elsősorban az említett országokból beáramló Duna emelkedő szintjéből származó duzzadás miatt várható. A szintcsúcs az időjárástól függően a következő 48 órában várható.

A főváros felelősségteljesen készül a vízszint-emelkedésre. Az előző napokban tűzoltókkal és más kiemelt szereplőkkel közösen koordinációs árvízvédelmi gyakorlatot hajtottak végre a Szlovák Vízügyi Társaság irányításával. “A gyakorlat keretében begyakoroltuk a pozsonyi árvízvédelem részét képező mobil kerítés felszerelését, valamint a homokzsákolást” – jegyezte meg az önkormányzat

A főváros biztosítja, hogy szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet, és tájékoztatni fog a további lehetséges intézkedésekről.

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program