Elővigyázatosságból több területet lezártak a Duna és Morva folyó közelében

camera

1

Elővigyázatosságból több területet lezártak a Duna és Morva folyó közelében

Fotó: TASR 

Megosztás

Pozsonyon belül a Duna és a Morva folyók közelében több területet lezártak megelőző jelleggel. Például le van zárva a Tyrš rakpart, a Szláv rakpart a dévényi vár alatt, valamint a Szabadság-híd alatti kerékpárút Károlyfaluban. Erről a pozsonyi városi rendőrség tájékoztat a közösségi oldalán.

A rendőrség felszólította a lakosságot, hogy biztonsági okokból kerüljék el ezeket a helyszíneket. A városi rendőrség szerint a helyzet jelenleg stabilizálódott és ellenőrzés alatt áll.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) másodfokú árvízriasztást hirdetett a Pozsonyi járásra.

„Tekintettel a német és osztrák Duna-medencék hidrológiai helyzetének alakulására, jelentős vízszintemelkedésre számítunk a Duna szlovákiai szakaszán és Morvaország alsó részén” – írja honlapján az SHMÚ. Arra számít, hogy a Pozsony-Duna és a Dévényújfalu-Morva állomáson meghaladhatja az árvízaktivitás második szintjét. Folyamatosan frissítik a hidrológiai helyzet alakulását.

Pozsony főpolgármestere, Matúš Vallo kedd délután arról tájékoztatott, hogy a pozsonyi Dévényi út alatti árvízi övezetben várhatóan erodálódik a károlyfalvi Duna-ág medre. Hozzátette: a Dévény városrész kész veszélyhelyzetet hirdetni az árvízaktivitás első szintjének elérésekor, hogy megkönnyítse az összes kulcsfontosságú elem összehangolását.

Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter kedden válságstábot hívott össze a Duna emelkedő szintje miatt.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program