„Nem érzek gyűlöletet azzal szemben, aki lelőtt” – az ellenzéket okolta és Sorost sem hagyta ki Fico a merénylet utáni első megszólalásából

camera

1

„Nem érzek gyűlöletet azzal szemben, aki lelőtt” – az ellenzéket okolta és Sorost sem hagyta ki Fico a merénylet utáni első megszólalásából

Forrás: Facebook 

Megosztás

Robert Fico a handlovái támadás óta először fordult a nyilvánossághoz. Kijelentette, hogy június és július fordulóján fokozatosan visszatérhet dolgozni.

„Nincs okom azt hinni, hogy ez egy magányos őrült támadása volt. Május 15-én az ellenzék egyik aktivistája megpróbált meggyilkolni politikai nézeteim miatt” – mondta a videóban.

Robert Fico beszéde magyar felirattal:

„Nem érzek gyűlöletet azzal szemben, aki lelőtt. Megbocsátok neki, hadd foglalkozzon azzal, amit tett, és tegye helyre fejben, hogy miért tette ezt”

– mondta a közösségi oldalán közzétett videójában, majd hozzátette, nem követel kártérítést és nem indít jogi lépéseket a merénylő ellen.

„Nyilvánvaló, hogy csak annak a gonosznak és a politikai gyűlöletnek a hírnöke volt, amit a politikailag sikertelen és frusztrált ellenzék kezelhetetlen mértékűvé fejlesztett” – szögezte le a miniszterelnök.

„Ha az ellenzék kitart a jelenlegi állása mellett, akkor folytatódik a május 15-ei borzalom, és több áldozat lesz”

– húzta alá.

Robert Fico a médiát, az ellenzéket és a civil szervezeteket azzal vádolta, hogy bagatellizálják az ellene irányuló merényletet. Kijelentette, hogy mindig védte magánéletét, ezért egészségi állapotáról kevés információt adott. „A támadás súlyos egészségkárosodást okozott” – hangzottak el szavai, majd hozzátette, több műtéten is átesett és sok fájdalmat kellett átélnie. „Kisebb csoda lesz, ha néhány hét múlva újra munkába állok” – jegyezte meg, hozzátéve:

"Szeretném megkérni a kormányellenes sajtót, főleg azt, amelyik a Soros-féle pénzügyi struktúra részét képezi, hogy ne kövesse ezt az utat."

A videó végén azt mondta, hisz abban, hogy a társadalom megnyugszik.

Említést tett az Ukrajna elleni háborúról is. Bírálja az Európai Uniót, amiért katonai támogatást nyújt Kijevnek. Állítása szerint az Unióban megszűnt az eltérő véleményhez való jog.

Fico felidézte, hogy annak idején elítélte Belgrád bombázását, vagy kivonta a szlovák katonákat Irakból. Ennek kapcsán megjegyezte, hogy “egyszerűen nincs divatban” a magabiztos, szuverén szlovák külpolitika – amelyik bár az EU és a NATO-tagságon nyugszik – de a négy világtáj felé orientálódik.

A miniszterelnök ellen május 15-én követtek el támadást a handlovái kihelyezett kormányülést követően, amely során többször meglőtték. Egy ideig kórházban ápolták, jelenleg viszont már otthonában lábadozik.

A miniszterelnök teljes beszéde magyar nyelven:

Jó napot, tisztelt barátaim! Május 15-én Handlován politikai nézeteim miatt megpróbált megölni egy szlovák ellenzéki aktivista. A besztercebányai Roosevelt Kórház nagyszerű egészségügyi csapata megakadályozta a legrosszabbat. Most járóbeteg-ellátásban a pozsonyi Szent Mihály kórházban ugyanolyan színvonalon  gondoskodnak rólam. Ha minden optimálisan megy, június – július fordulóján fokozatosan visszatérhetek a munkába. 

Itt az ideje, hogy megtegyem az első lépést, és ez a megbocsátás. Nem érzek gyűlöletet az ismeretlen ember iránt, aki rám lőtt. Nem fogok ellene semmilyen jogi lépést tenni, és nem kérek kártérítést. Megbocsátok neki, és hagyom, hogy ő maga rendezze el magában azt, amit tett, meg azt, hogy miért tette. Végül is nyilvánvaló, hogy csak a gonosznak és a politikai gyűlöletnek a követe volt, amit a politikailag sikertelen és frusztrált ellenzék Szlovákiában kezelhetetlen mértékűvé fejlesztett. Várható, hogy a kormányellenes média, a külföldről finanszírozott politikai civil szervezetek és az ellenzék bagatellizálni fogják a merényletkísérletet, mondván, hogy csak egy zavart ember támadása volt, hogy közte és az ellenzék között nem volt semmilyen kapcsolat, és hogy a nekem okozott egészségkárosodás nem is komoly. Mindig is védtem a magánéletemet, ezért most is csak annyit mondok, hogy a támadás súlyos egészségkárosodással járt, ami több műtétet feltételez, és sok fájdalmat, szenvedést okoz.

Kész csoda lesz, ha néhány hét múlva visszatérhetek a munkába. Szeretném megkérni a kormányellenes sajtót, különösen azt, amelyik Soros pénzügyi struktúrájával közös tulajdonban van, hogy ne kövesse ezt az utat, és tartsa tiszteletben a merényletkísérlet okainak és következményeinek súlyosságát. Ismételten felszólítom őket, hogy végezzék el a tesztet, hogy hogyan viselkednének, ha hasonló történt volna a szlovák ellenzék egyik vezetőjével, és a támadó egy Smerrel összefüggésbe hozhatólszemély lett volna. Nincs okom azt hinni, hogy ez egy magányos őrült támadása volt. Már hónapok óta nyilvánosan beszélek arról, hogy Szlovákiában biztosra vehető egy kormányzati politikus elleni merénylet valószínűsége.

Nyilvánosan beszéltem erről a médiában és a sajtótájékoztatókon, elmondtam  ezt az Európai Unió és a NATO szlovákiai nagyköveteinek, és ezt a témát több kétoldalú találkozón is felvetettem partnereimnek. Néhány héttel ezelőtt még a kormányülésen is megkértem a minisztereket, hogy ne járjanak tömegrendezvényekre. Nem, nem volt semmilyen hírszerzési információm, de politikai pályafutásom 32 évének tapasztalatai figyelmeztettek. 

Hosszú politikai karrierem során mindig is támaszkodtam az eltérő véleményhez való alapvető politikai joghoz, és elvi alapon nem értek egyet az egyetlen helyes vélemény politikájával, amelyet ma néhány nagy nyugati demokrácia szigorúan érvényesít. Elutasítom más országok belügyeibe való beavatkozást, illetve a demokrácia erőszakos exportját olyan országokba, amelyek úgy döntöttek, hogy saját útjukat járják.  

Szlovákiának nincsenek gazdasági és katonai eszközei az ország érdekeinek erőszakos érvényesítésére, ezért folyamatosan törekednünk kell a nemzetközi jog következetes betartására, és bátornak kell lennünk az igazság kimondásában, függetlenül attól, hogy melyik nagy országról van szó. Ha egy kis ország, mint Szlovákia, rendelkezik ilyen képességű politikai vezetőkkel, annak a helyzete a nemzetközi kapcsolatokban nem mindig egyszerű. Nem mindegyik nagy demokrácia volt lelkes, amikor elutasítottam Belgrád bombázását, vagy visszavontam a szlovák katonákat Irakból, megakadályoztam az illegális migránsok kötelező kvótáinak bevezetését, vagy határozottan elutasítottam az Európai Unió tagállamai vétójogának eltörlését. Egyszerűen nem divatos a magabiztos, szuverén szlovák külpolitika – amelyik bár az EU- és a NATO-tagságon alapul – de mind a négy világtáj felé orientálódik.

A politikai képviseletem és az EU-s, illetve a NATO-s partnereim közötti helyzet az oroszok Ukrajna elleni támadása után éleződött ki, amikor elutasítottuk, hogy Ukrajnának a humanitárius segítségen kívül bármilyen katonai segítséget nyújtsunk az állami készletekből, és amikor továbbra is alapvetően a békét részesítjük előnyben a háborúval szemben. Éppen az ukrajnai konfliktus az, ami megerősítette, szó szerint szentté avatta az egyetlen helyes vélemény koncepcióját az EU-ban és a NATO-ban, amely szerint az ukrajnai háborúnak minden áron folytatódnia kell az Oroszországi Föderáció  gyengítése érdekében. 

Aki nem ért egyet ezzel az egyetlen kötelező véleménnyel, azt azonnal orosz ügynöknek bélyegzik. Azt nemzetközi színtéren politikailag a perifériára szorítják. Ez egy kegyetlen megállapítás, de az EU-ban megszűnt a más véleményhez való jog. A 2023 szeptemberében megnyert parlamenti választások után, amikor a Smer-Szlovák Szociáldemokrácia pártnak sikerült összeállítania a negyedik kormányát, abszurd dolgok kezdődtek.  

Az Európai Szocialisták Pártja, amelynek a Smer hosszú ideje tagja, ahelyett, hogy a választási győzelemhez gratulált volna, felfüggesztette a Smer tagságát, bizonyíthatóan az ukrajnai háborúval kapcsolatos eltérő vélemények és az etikai kérdésekben való határozott fenntartásaink miatt. A V4-ek prágai ülésén sikertelen kísérlet történt arra, hogy szétverjék ezt a jelentős regionális együttműködési struktúrát azzal az indokkal, hogy Szlovákia és Magyarország néhány nemzetközi kérdésben eltérő véleményt képviselnek. 

Az, hogy némelyik nagy demokrácia nem volt hajlandó tiszteletben tartani a szuverén és magabiztos szlovák külpolitika álláspontját, a szlovák ellenzék malmára hajtotta a vizet, amelyik 2020-ban került hatalomra, miután politikailag durván kihasználta az újságíró és barátnője meggyilkolásának máig felgöngyölítetlen ügyét a harmadik kormányom ellen, 2016-20 között. Az ellenzék által 2020-23 között létrehozott kormány teljes mértékben alávetette magát a nagy országok érdekeinek, és különösen az ukrajnai háború kezdetétől azonnal elfogadta az egyetlen helyes vélemény koncepcióját. És szó szerint kifosztotta a szlovák fegyveres erőket, jelentősen csökkentve Szlovákia védelmi képességét, és kritikátlanul a katonai megoldást szorgalmazó országok oldalára állt az ukrajnai konfliktusban. Ezért cserébe a kormány Szlovákiában bármit megtehetett. A 2020-23-as években a büntetőjoggal tömegesen visszaélt az ellenzék felszámolására. 

Bizonyítékok nélkül vádolták és őrizetbe vették az ellenzék képviselőit. Gyanús halálesetek történtek az őrizetben. Mint ellenzéki vezetőt, engem minden indok nélkül négyszer vádoltak meg politikai tevékenységem miatt. Három éven keresztül figyelmeztettük az EU-t a szlovákiai helyzetre. Az EU részéről azonban egyetlen kritikus szó sem hangzott el a szlovákiai jogállamiság minősége kapcsán, és azzal kapcsolatban sem, hogy a kormány, visszaélve a büntetőjoggal, az ellenzék felszámolására törekedett. 

Sem az EU-ban, sem a nagy nyugati demokráciák képviselői között senki sem kérdezett rá Krivočenko ügyvéd és Lučanský halálára vagy a bizonyíthatóan manipulált büntetőeljárásokra. A nagy demokráciák számára a jogállamiságnál fontosabb volt, hogy Szlovákiában olyan politikai erők álljanak rendelkezésre, amelyek készek bármit megtenni idegen érdekekért, még akkor is, ha ez ellentétes a szlovák nemzetállami prioritásokkal. A 2023 szeptemberi parlamenti választások után, amikor a Smer újra kormányt alakított koalíciós partnereivel, megerősítette a szuverén és magabiztos szlovák külpolitika irányultságát, amelyik minden égtáj felé nyitott. A jelenlegi ellenzék, amelyik bátorságot merített a nagy demokráciák védelmező magatartásából 2020-23 között, folytatta a kormány elleni támadásokat és vádaskodásokat.

Tudják, hogy az eltérő véleményhez való jog érvényesítésének és a szuverén szlovák külpolitikának nincs támogatottsága a nemzetközi szervezetekben, amelyeknek Szlovákia is tagja. Ugyanakkor egyértelműen kifejezik, hogy az egyetlen kötelező vélemény támogatói, az ukrajnai háború mellett állnak, helyeslik az Európai Unión belüli vétójog eltörlését, Oroszországot és Kínát halálos ellenségnek tartják. A 2023 szeptemberi választások óta az egyre növekvő és erőre kapó ellenzéki agresszió elé senki sem tartott tükröt, sem a média, sem a civil szervezetek, sem az államfő, sem Brüsszel, sem a NATO. A kormány prominens politikusai elleni fizikai fenyegetések, mint például a nemzeti tanács képviselője, Erik Kaliňák és felesége vagy Ľuboš Blaha esetében, az agresszív ellenzék számára elfogadható normává váltak. 

 Az ellenzék agressziója és gyűlölete, amelyet a véleményformáló média és a külföldről finanszírozott civil szervezetek fedeznek és tolerálnak, sajnos a nemzetközi szervezetek reakciójának hiányában, a koalíciós jelölt, Peter Pellegrini államfővé választása után tetőzött. A pozsonyi kávéházak képviselői agresszívan, gyakran fizikailag támadják a kormány embereit. Az ellenzék fizetett provokátorokat szállít az állami ünnepségekre, akik durván sértegetik az alkotmányos tisztségviselőket. A színészek, miután politikusként lépnek fel az ellenzéki gyűléseken, színházi előadások során támadják a kormány képviselőit vagy durván visszaélnek a közmédia élő adásaival. Az ellenzék nem mutat tiszteletet a demokratikus parlamenti választások eredményei iránt, és hozzá kell tenni, hogy a smeres kormány a 2023 szeptemberi parlamenti választások után nem torolta meg az ellenzék 2020-23 közötti viselkedését. 

Tisztelt barátaim, május 15-én Handlován nem egy elmeháborodott támadott. Az ellenzék visszaél azzal, hogy a nagy demokráciák az egyetlen kötelező véleményt érvényesítik alapvető külpolitikai kérdésekben, és elutasítják a kis országok szuverén álláspontját. A szlovák belpolitikában ez úgy nyilvánul meg, hogy a legitim kormányhatalom elleni minden erőszakos és gyűlöletkeltő túlkapást nemzetközi szinten tolerálnak. Az ellenzék nem volt képes felismerni, mert erre senki sem kényszerítette rá, hová juttatta a társadalom egy részét az agresszív és gyűlöletkeltő politikájával, és csak idő kérdése volt, mikor történik meg a tragédia. Már megállapítottam, hogy május 15-e után, azt követően, ami Handlován történt, hogy a barátságosan integető emberek kis csoportjához menten, tele kellene, hogy legyek haraggal, gyűlölettel és bosszúvággyal. 

Egy politikus iránt táplált ellenszenvet, akivel az ember nem ért egyet, nem úgy kell kezelni, hogy lelőjük. Ellenkezőleg, szeretném kifejezni meggyőződésemet, hogy az összes fájdalom, amin keresztülmentem és keresztülmegyek, valami jó szolgálatára lesz. Az emberek saját szemükkel láthatták, milyen borzalmak történhetnek, ha valaki nem képes demokratikusan versenyezni és tisztelni a másik véleményét. Én sem vagyok egy politikai angyal, tudok nagyon kemény lenni, és a kormányok, amelyeket vezetek, sem voltak és nem is tökéletesek. Bizonyára sok mindent másképp is lehetne csinálni. És éppen az a lehetőség, hogy másként és jobban csináljunk dolgokat, más véleményt képviseljünk, kell hogy az értelmes demokratikus versengés alapja legyen. Nem pedig az, hogy az ellenfelet ok nélküli bebörtönözzék vagy alattomos megöljék. Ezen az ellenzéknek el kell gondolkodnia. Ha kitart a jelenlegi hozzáállása mellett, a május 15-i borzalom, amelyet mindannyian szinte élőben láthattak, folytatódni fog, és lesznek további áldozatok. Erről egy pillanatig sem kételkedem. 

Tisztelt barátaim, végül még egyszer köszönetet mondok az orvosoknak és az egészségügyi személyzetnek. Besztercebányán nagyszerűek voltak, nem feledkezhetek meg a handlovái egészségügyiekről és a légimentő szolgálat munkatársairól sem. Köszönettel tartozom önöknek is minden támogatásért, amelyről csak most szerzek tudomást, és ami hihetetlen volt. Nagyra értékelem, és remélem, hogy a társadalom lenyugszik, és hamarosan nyugodt körülmények között találkozunk. Minden jót, és szorítsunk egymásnak.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program