Lesz szlovákiai magyar az EP-ben, noha a magyarok megint javarészt távolmaradtak! - EP-VÁLASZTÁSOK PERCRŐL PERCRE

Élő
camera

12

Lesz szlovákiai magyar az EP-ben, noha a magyarok megint javarészt távolmaradtak! - EP-VÁLASZTÁSOK PERCRŐL PERCRE

Fotó: AP/TASR 

Megosztás

Élő hírfolyamunkban folyamatosan beszámolunk az EP-választások történéseiről.

Élő közvetítésünk végén minden megtalálható, amit a választásokról tudni kell.

    • A választó az összes induló párt listáját megkapja a bizottságtól. Egy pártlistát lehet kiválasztani, és azon legfeljebb két jelölt sorszámát bekarikázni. Azonban nem kötelező karikázni, a szavazat akkor is érvényes, ha a listát csak beteszi a borítékba és az urnába dobja a választó – tájékoztatott a belügyminisztérium.
    • Azok a Szlovákiában élő uniós állampolgárok is szavazhatnak, akiknek van állandó lakhelyük Szlovákiában. Az a szlovák állampolgár, akinek nincs állandó lakhelye az országban, az útlevelével igazolhatja magát a választási bizottság előtt, és becsületbeli nyilatkozatot kell tennie arról, hogy melyik uniós tagállamban, pontosan hol van az állandó lakhelye. Az ehhez szükséges formanyomtatvány a belügyminisztérium honlapján található.
    • 22 párt és egy választási koalíció indul Szlovákiában az EP-választáson. A lakosság 15 EP-képviselőt választ, öt évre.
    • Minden szavazóhelyiségben kifüggesztik a visszalépők névsorát. Egy jelölt, Gabriela Michaláková (Slovenský patriot) lépett vissza, továbbá egy párt, a Pirátska strana – Slovensko a teljes listáját visszavonta. A belügyminisztérium felhívta a figyelmet, hogy a szavazólapokon a visszalépők neve is szerepelni fog, de a rájuk adott voksokat viszont nem veszik figyelembe.
    • A szavazás alatt is kampánycsend van érvényben, tilos mindennemű kampány és ellenkampány. A belügyminisztérium egész nap tájékoztató vonalat működtet, a 02/4859 2317-es és a 02/4859 2312-es számot lehet hívni.
    • 4,37 millióan szavazhatnak az európai parlamenti választáson Szlovákiában, köztük azok az uniós állampolgárok, akiknek van állandó lakhelyük az országban. 260 ezer olyan 18 és 23 év közötti fiatal van, aki először voksolhat EP-választáson – derül ki a Statisztikai Hivatal adataiból.
    • „A legtöbb választó (60%) produktív korban van, 31 és 64 év közötti, összesen 2,62 millió fő” – mondta Jana Morháčová, a Statisztikai Hivatal szóvivője. Több mint egymillió nyugdíjas van, a szavazók 23%-át alkotják, közülük 600 ezer nő. A legkisebb csoportot a 18 és 30 év közöttiek alkotják (730 ezer fő – 17%).
    • Regionális eloszlás szerint Eperjes és Kassa megyében él a legtöbb szavazó, több mint 600-600 ezer. A legkevesebb, közel 470-470 ezer Nagyszombat, illetve Trencsén megyében. A legtöbb elsőválasztó Eperjes és Kassa megyében van, mindkettőben megközelítőleg 43 ezer. Az elsőválaszóknak csupán a 3%-a, alig 9 ezer fiatal most szavazhat legelőször, mivel a nemrég tartott államfőválasztáskor még nem töltötték be a 18-at.
    • Nemcsak a választás előtt és alatt, hanem utána is több járőr lesz az egyes helyszíneken. A rendőrök a szavazóhelyiségekre is odafigyelnek majd. Robbanóanyag-keresésre speciálisan kiképzett kutyákkal fogják átvizsgálni a szavazóhelyiségeket. A körzeti és a járási választási bizottságok székhelyét, a választásokért és a politikai pártok finanszírozásának ellenőrzéséért felelős állami bizottság székhelye, és más központok is rendőri ellenőrzés alatt lesznek.
    Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program