Le akarják a smeresek rázni magukról a körözött antiszemitát, cáfolgatnak is minden felröppent hírt Bombiccal kapcsolatban

camera

1

Le akarják a smeresek rázni magukról a körözött antiszemitát, cáfolgatnak is minden felröppent hírt Bombiccal kapcsolatban

Facebook (monikabenovaep) 

Megosztás

Monika Beňová szerint a szélsőséges Daniel Bombic egyik smeres EP-képviselőnek sem lesz az asszisztense. A legerősebb kormánypárt EP-listavezetője azért tartotta fontosnak, hogy nyilatkozzon erről a kérdésről, mert a kiadatási ügyének lezárására Londonban váró Bombic egészen jó kapcsolatokat ápol egy másik smeres megválasztott euroképviselővel, aki meg hétfőn nem zárta ki  a lehetőségét annak, hogy a körözött férfit alkalmazná.

A smeres színekben európai parlamenti képviselőnek választott Judita Laššáková hétfőn nem tartotta kizártnak, hogy asszisztensként a szélsőséges Daniel Bombicot alkalmazza. “Jó ötletet adott, határozottan fontolóra veszem” – nyilatkozta a dezinformációs tér ismert arca egy újságíró kérdésére. Egy nappal később a Smer brüsszeli “állandó” képviselője, Beňová a DenníkN egyik cikke alatt reagált egy megjegyzésre, azt állítva Bombiccal kapcsolatban, hogy: nem lesz egyik képviselőjüknek sem az asszisztense. Ezt később közvetlenül is megerősítette. „Laššáková asszony Daniel Bombicot nem viszi asszisztensként magával Brüsszelbe”.

Beňová lépése talán annak a jele, hogy vissza szeretné lavírozni a pártját az európai szocialistákhoz, akik tavaly novemberben úgy döntöttek, felfüggeszti a Smer-SD teljes jogú tagságát és a Hlas-SD társult tagságát. Akkor ezt Európai Szocialisták Pártja azzal indokolta, hogy a szeptemberi választások után Robert Fico, a Smer-SD elnöke egyértelműen eltávolodott a PES értékeitől, mert egy radikális jobboldali párttal, az SNS-szel lépett koalícióra.

Judita Laššákováról, aki a Smer-SD európai parlamenti választási listájának negyedik helyéről indult, érdemes tudni, hogy “friss szerzeménynek” számít a legerősebb kormánypárt berkein belül. A magyarul is beszélő újdonsült politikus a tavalyi parlamenti választások előtt az egyik legfőbb dezinformátor youtuberként volt ismert, néhány évvel ezelőtt még az ĽSNS listájáról az EP-be jutott Miroslav Radačovský asszisztense volt, a világjárvány kitörése után viszont a járvány elleni intézkedések egyik legismertebb arcává vált. Több ízben az antiszemita Daniel Bombiccal együtt szerepelt, aki ellen – mivel jelenleg Nagy-Britanniában él – több elfogatóparancsot is kiadtak már.

Bombicról meg közismert, hogy Londonból napi szinten tálal veszélyesen félrevezető információkat a követőinek. A covidos járvány idején is ostobaságokat terjesztett, a covid elleni oltásról pedig úgy beszélt, mint a fehér faj elleni biofegyverről. Megosztotta a járvány elleni szlovákiai küzdelem egyik szakértőjének is a telefonszámát, aki a nehéz lefolyású betegeket kezelte. Ugyancsak kiteregette a személyes adatait azoknak a rendőröknek, akik a pöstyéni Lidlben felléptek a maszkellenes tüntetők ellen. Az általa megosztott tartalmak között antiszemita és rasszista összeesküvés-elméletek is szerepeltek.

Ilyen előélet miatt a Smer számára nem lenne túl jó reklám Brüsszelben, ha kiderülne, milyen figurát alkalmazna a – öndefiníciója szerint baloldali, de olykor nemzeti-konzervatívnak is vallott –  párt egyik képviselője. Főleg úgy, hogy a szélsőséges Republika vezetője, akiből a szombati választásoknak köszönhetően szintén EP-képviselő lett, azt híreszteli Bombicról, hogy a kiadatási ügye miatt pénzszűkébe került dezinformátort a Smer egyik vezető képviselője, Robert Kaliňák pénzeli. A védelmi miniszter határozottan tagadja ezt az állítást, és Monika Beňová  a keddi nyilatkozatával is ezt a cáfolatot erősítheti.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program