Peter Pellegrini már az államfői beiktatásával is diplomáciai botrányt kavarhat, Zuzana Čaputová ma elbúcsúzott a hivatalától és az emberektől

Post Image

Peter Pellegrini már az államfői beiktatásával is diplomáciai botrányt kavarhat, Zuzana Čaputová ma elbúcsúzott a hivatalától és az emberektől

Headphones icon
04:56
camera

2

Peter Pellegrini már az államfői beiktatásával is diplomáciai botrányt kavarhat, Zuzana Čaputová ma elbúcsúzott a hivatalától és az emberektől

Fotó: TASR 

Megosztás

Ez itt a Paraméter napi hírösszefoglalója, a LÉNYEG. A nap legfontosabb eseményeit szemlézzük, így garantáltan nem marad le semmiről.

Podcastjaink elérhetők az Apple Podcasts és a Google Podcasts alkalmazásban, valamint a Spotify-on is!

Ma lejár Zuzana Čaputová államfő mandátuma, holnaptól Peter Pellegrini lesz Szlovákia köztársasági elnöke. Čaputová kerti partin búcsúzott hivatalától és a választóktól, a Grassalkovich palota kertjében több száz vendég búcsúztatta őt. A köztársasági elnök rövid beszédében kiemelte, hogy azokat is képviselni akarta, akiket egyébként nem lehet hallani.

„Igyekeztem a kisebbségeket is képviselni, hogy a különbözőségük okán ne érje őket megkülönböztetés vagy diszkrimináció, hogy úgy nézzük őket, mint akik gazdagítják társadalmunkat” – mondta Čaputová.

A köztársasági elnök elismerte, hogy nagy a feszültség a társadalomban, ennek a következménye a Vár utcai gyilkosság és a Robert Fico elleni merénylet is. „A kiélezett társadalmi atmoszféra következménye volt a terroristatámadás három fiatal ellen a Vár utcában, és a néhány héttel ezelőtti merénylet a miniszterelnök ellen” – mondta Čaputová.

Olvassa el továbbá

Pellegrini az orosz nagykövetet is meghívta

Peter Pellegrini beiktatása ugyan csak holnap lesz, de már ma is vihart kavart a meghívottak listája. A beavatásra meghívták ugyanis Igor Bratcsikov orosz nagykövetet, kellemetlen helyzetbe hozva ezzel elsősorban Ukrajna, de több uniós tagország nagykövetét is. Az orosz nagykövettel ugyanis nem szívesen mutatkozik egy helyen a legtöbb uniós tagállam nagykövete, az ukrán nagykövet számára pedig kifejezetten kínos lenne egy találkozó az országának egy részét megszállva tartó Oroszország szlovákiai képviselőjével.

Pellegrini beiktatásán azonban – az orosz nagykövettel ellentétben – nem lesz ott Robert Fico kormányfő, az egészségi állapota ugyanis ezt nem teszi lehetővé. „Peter Pellegrinivel azonban kapcsolatban áll, sok erőt és sikert kívánt neki a legmagasabb alkotmányos tisztviselői feladatainak ellátásához” – fogalmazott nyilatkozatában a kormányhivatal.

Olvassa el továbbá

Peter Pellegrinire államfőként már hétfőn fontos feladat vár: Robert Ficót fogja helyettesíteni Brüsszelben a rendkívüli uniós csúcstalálkozón. A nem hivatalos csúcs legfontosabb témája az új uniós vezetők megválasztása, az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöki posztjának betöltése lesz majd.

Olvassa el továbbá

Blanár is koccintott a héten az orosz nagykövettel, majd holnap elmegy az Ukrajna-csúcsra

Pellegrini azonban ezzel a meghívással megmutatta, hogy egyáltalán nem lóg ki a koalíciós politikusok sorából. Jura Blanár szlovák külügyminiszter legutóbb

szerdán kavart kisebb vihart újabb oroszbarát gesztusával, amikor részt vett az orosz nagykövetség által, Oroszország államünnepe alkalmából szervezett fogadáson.

Tette ezt mindössze néhány nappal a holnap, Svájcban kezdődő nemzetközi ukrajnai békekonferencia előtt. De Blanár azon is részt vesz, igaz, mint azt már korábban elmondta, nem számít arra, hogy ott bármilyen eredmény születhetne. „Azt várom, hogy reálisan lássuk az ukrajnai katonai konfliktus kirobbanását és alakulását, mivel ez fontos előfeltétele a tűzszünet elérésének és a békés megoldás megtalálásának” – mondta Blanár.

Olvassa el továbbá

Šimkovičová a Kisebbségi Bizottság döntését is semmibe vette

Martina Šimkovičová kulturális miniszter semmibe vette a Nemzeti Kisebbségek és Etnikai Csoportok Bizottságának (Kisebbségi Bizottság) javaslatát, és nem nevezte ki a Kisebbségi Kulturális Alap felügyelőbizottságába Rigó Konrádot.

A volt kulturális államtitkár ugyanis a miniszter szerint „nem közvetíti megfelelően a Kisebbségi Kulturális Alap elvárásait”.

Horony Ákos kisebbségi ügyi kormánybiztos nem nagyon tiltakozik a miniszteri önkény ellen, inkább azt javasolja a Kisebbségi Bizottságnak, hogy keressen másik jelöltet. Szerinte ugyanis „ebben az esetben a kisebbségi bizottság tagjainak joga és feladata, hogy a kulturális miniszternek is elfogadható jelöltet találjanak”. A törvény szerint azonban a miniszternek nem nagyon van mérlegelési lehetősége, ha a jelölt teljesíti a törvény által előírt feltételeket – felsőfokú végzettség, büntetlen előélet, 5 év irányítási tapasztalat –, amelyeknek Rigó megfelel. Olyan feltételt nem ismer a törvény, hogy a jelöltnek „közvetítenie kell a Kisebbségi Kulturális Alap elvárásait”.

Olvassa el továbbá

Rigó szerint a kulturális miniszter a döntésével elsősorban a Kisebbségi Bizottság súlyát csökkenti, és „jelentős mértékben gyengíti a nemzeti kisebbségek érdekérvényesítésének erejét.”

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program