80 éve hurcolták el a dunaszerdahelyi lakosság felét – a város legszörnyűbb időszakára emlékeztetnek

camera

12

80 éve hurcolták el a dunaszerdahelyi lakosság felét – a város legszörnyűbb időszakára emlékeztetnek

Fotók: a zsidó hitközség archívumából 

Megosztás

A dunaszerdahelyi zsidó hitközség elindította az Emlékezz és emlékeztess megnevezésű projektet, melynek részeként információs roll-upokat helyeztek el a város különböző intézményeiben, júliusban pedig a helyi zsidó temetőben emlékeznek a városból és környékéről 80 évvel ezelőtt, június 15-én elhurcolt zsidó polgárokra.

„Szeretnénk emlékeztetni Dunaszerdahely város diákjait és lakosait a szörnyűségekre és az igazságra, ami a második világháború idején történt városunkban és környékén – fejtette ki Schwartz József, a dunaszerdahelyi zsidó hitközség vezetője a Paraméternek – Ilyen roll-upokkal láttuk el az alapiskolákat, középiskolákat, és kihelyezésre kerülnek a városi hivatal csarnokában, a postán, a Csallóközi Múzeumban, a Csallóközi Könyvtárban és végül, de nem utolsó sorban a református templom előcsarnokában is.”

Hozzátette, az iskolák igazgatói ígéretet tettek rá, hogy a diákokkal felolvassák a roll-upokon szereplő szöveget, hogy ők is „emlékezzenek és emlékeztessenek”.

Schwartz József emlékeztet, hogy 1944. március 19-én, Magyarország német megszállása után a zsidókat megfosztották jogaiktól, és elkezdődött a zsidó vagyonok elkobzása. 1944 áprilisában és májusában Dunaszerdahely zsidó lakosságát gettósították, a helyi zsidókat a város különböző pontjaira zsúfolták össze, hogy felkészítsék őket a deportálásra.

„Hatvan tehervagon vár az állomáson, angyalokra vár, miránk vár… A néptelen utcákon egymás után vonulnak, vonulnak az angyalok, és estére tele mind a hatvan vagon…” – idézte fel Engel Alfréd szavait A dunaszerdahelyi zsidó hitközség emlékkönyve című művéből.

80 évvel ezelőtt, 1944. június 15. és 20. között a ma már nem létező dunaszerdahelyi zsinagóga udvaráról indították útnak a helyi és környékbeli zsidókat az állomásra, majd a velük teli vagonokat Auschwitz-Birkenauba, a koncentrációs táborba, ahová június 18-án értek oda.

Schwartz József kiemelte, hogy az 1941-es népszámlálás szerint mintegy 3 ezer zsidó élt Dunaszerdahelyen, de a háború végére csak néhány tucatnyian maradtak, ráadásul a visszatérők többsége később kivándorolt Izraelbe, az Egyesült Államokba vagy más országokba, mivel nem láttak jövőt a háború utáni Csehszlovákiában.

Tíz évvel ezelőtt, 2014-ben leplezték le a zsidó temetőben azt az emlékfalat, mely tartalmazza az elhurcolt, közel 3 ezer zsidó nevét. A zsidó temetőben több mint 2500 sír található, ezzel az egyik legnagyobb az országban.

2018-ban helyezték ki az első három, ún. botlatókövet a dunaszerdahelyi városházával szembeni sétányon. Ezt Kornfeld Tibor, a zsidó hitközség korábbi vezetője kezdeményezte nagyszülei és lányuk emlékére, akiknek a háza egykor ott állt. Egy évvel később újabb botlatókövek kerültek ki a dunaszerdahelyi zsidó családok egykori lakhelyei közelében.

Öt évvel ezelőtt, a szörnyű esemény 75. évfordulóján emléktáblát avattak ennek kapcsán a dunaszerdahelyi vasútállomás falán, valamint leleplezték a zsidó temetőben lévő emlékfal új részét, dióspatonyi, somorjai és nagymagyari zsidó áldozatok neveivel. 

„A dunaszerdahelyi holokauszt története szomorú emlékeztető arra, hogy milyen könnyen elveszhetnek közösségek és kultúrák a gyűlölet és az intolerancia következtében. Az emlékezés és a megemlékezés fontos szerepet játszik abban, hogy soha többé ne fordulhassanak elő hasonló tragédiák” – húzta alá Schwartz József.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program