Peter Pellegrini szombaton átveszi hivatalát elődjétől, Zuzana Čaputovától

camera

1

Peter Pellegrini szombaton átveszi hivatalát elődjétől, Zuzana Čaputovától

Fotó: TASR 

Megosztás

Peter Pellegrini szombaton veszi át a Szlovák Köztársaság elnöki tisztét. Zuzana Čaputovát váltja a poszton. Az esküt a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának ünnepélyes alakuló ülésén teszi Pozsonyban. Ezt az aktust beiktatási beszéd követi, amelyben Pellegrini bemutatja államfői közszolgálati elképzelését - tájékoztat a TASR.

Az elnök ezután a pozsonyi Hviezdoslav térre megy, ahol a szlovák fegyveres erők alakulatainak felvonulását tartják. A pozsonyi Szent Márton dómban ünnepélyes istentiszteletet tartanak.
A program az elnöki palotába érkezéssel és a tisztség jelképes átvételével folytatódik Zuzana Čaputovától. Ezt követi az elnöki díszőrség felvonulása és ünnepélyes ebéd, amelyre Pellegrini 15 fiatalt és 15 idős embert hívott meg.

Pellegrini szombaton kora este megkoszorúzza a pozsonyi Dévényben a Szabadság emlékművet, majd Pozsonyivánkán a M.R. Štefánik emlékművet. Az új szlovák elnök beiktatási napja a pozsonyi várban ünnepélyes fogadással zárul.

Pellegrinit a Szlovák Köztársaság polgárai választották meg államfőnek az elnökválasztás második fordulójában, amelyre április 6-án került sor. Szlovákiának eddig öt elnöke volt. Az első Michal Kováč volt, de őt választotta még a parlament választotta. Az ország lakosai 1999-ben választották meg először közvetlenül az államfőt, akkor Rudolf Schusterre szavaztak a legtübben. Utána kétszer Ivan Gašparovič volt az államfő, majd Andrej Kiska töltötte be a posztot, az utolsó elnök Pellegrini előtt pedig Zuzana Čaputová lett, akinek mandátuma az utódja, Pellegrini beiktatásával jár le.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program