Putyin szerint 700 ezer orosz katona harcol Ukrajnában

camera

1

Putyin szerint 700 ezer orosz katona harcol Ukrajnában

Fotó: TASR/AP 

Megosztás

Csaknem 700 ezer orosz harcol az ukrajnai háborúban – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken az invázió kitüntetett résztvevőivel tartott televíziós találkozón. Erről az AFP hírügynökség számolt be, amelyre a TASR is hivatkozik.

“Közel 700 ezer ember tartózkodik különleges katonai műveletünk övezetében” – mondta Putyin. Moszkva továbbra is különleges katonai műveletként említi a több mint két éve indított ukrajnai háborút.

Tavaly decemberben, az éves sajtótájékoztatón Putyin kijelentette, hogy Oroszország 617 ezer katonát telepített Ukrajnába, és elmondása szerint közülük 244 ezret mozgósítottak. Ugyanakkor megjegyezte, hogy 486 ezren kötöttek önkéntes szerződést a hadsereggel.

Oroszország általában nem hozza nyilvánosságra az ukrajnai háborúban elszenvedett veszteségeket. Utoljára 2022 szeptemberében számoltak be arról, hogy 5937 katona halt meg a harcokban. Az AFP szerint azonban a nyugati titkosszolgálatok többszöri független elemzése több tízezerre teszi a számot.

Ukrajnához képest Oroszországnak előnye van a harctéren lévő fegyveres erők számát tekintve. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elismerte, hogy problémák vannak a toborzásban és a morálban az ukrán hadseregen belül, amelyet a személyzet és a fegyverek hiánya sújt. Ezért Kijev levitte a hadkötelezettség korhatárát, és szigorította a szankciókat azokkal szemben, akik kijátsszák a sorozási parancsot.

Zelenszkij még februárban azt mondta, hogy 31 ezer ukrán katona halt meg a háború első két évében.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program