Hétfőre 47 fokos hőség várható, de már így is tizennégy ember halt meg a mekkai zarándoklaton

camera

1

Hétfőre 47 fokos hőség várható, de már így is tizennégy ember halt meg a mekkai zarándoklaton

Illusztráció (TASR) 

Megosztás

Tizennégy jordániai állampolgár meghalt, tizenheten pedig eltűntek a mekkai zarándoklaton, közölte vasárnap az ammáni külügyminisztérium. Az áldozatok közül legalább hatan kaphattak hőgutát.

A szaúd-arábiai Mekkában pénteken kezdődött a muszlim hívők éves nagy zarándoklata, a háddzs. A szaúdi statisztikai hivatal szerint az idén több mint 1,8 millióan zarándokolnak el az iszlám vallásúak szent városába, ahol hétfőre 47 Celsius-fokos hőség várható, számolt be róla a Telex. A háddzs két napja kezdődött, szerdáig tart.

Az elmúlt harminc évben több százan vesztették életüket a zarándoklatok alatt, a legsúlyosabb tragédia 2015-ben történt, amikor legkevesebb 2070 embert halálra tiportak a tömegben.

A szaúdi uralkodóház a héten bejelentette, hogy a gázai áldozatok családjai közül ezer palesztinnak fizeti a zarándoklatát. A bejelentéssel egy időben Tavfík ar-Rabiah zarándoklatért felelős szaúdi miniszter arra figyelmeztetett, hogy nem tűrnek meg semmilyen politikai tüntetést, mivel a zarándoklatnak szigorúan az imáról kell szólnia.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program